Door Nicolas Guggenbühl
" HEALTH & FOOD " nummer 53, Juni/July 2002
|
Hoewel het verband tussen zoutgebruik en de ontwikkeling van osteoporose nog niet helemaal duidelijk is, wordt overmaat aan zout algemeen aanzien als een factor die de calciurie doet stijgen. Men kan zich de vraag stellen of er naast een niet bedvidend verminderd zoutgebruik, nog andere mogelijkheden bestaan om het nadelig effect van het zout in de voeding op het calcium- en beendermetabolisme in te dijken. Op basis van de resultaten van een studie uitgevoerd bij 60 vrouwen in de menopauze moet hierop bevestigend worden geantwoord. De vrijwilligers kregen gedurende drie weken een zoutbeperkt dieet (2 g NaCl/dag), gevolgd door een interventieperiode waarbij de zoutaanbreng tot 9 g/dag werd opgevoerd, een overmaat aan zout die courant voorkomt. Voor deze laatste interventieperiode werden de vrouwen in twee groepen verdeeld : de ene groep kreeg een kaliumcitraatsupplement en de andere een placebo. Na de vier “zoutweken”, steeg het urinair calciumverlies in de controlegroep met 33 %, terwijl in de interventiegroep dit met 4 % daalde. Het N-telopeptide, een marker voor de beenderresorptie, steeg in de controlegroep met 23 % en maar met 7.5 % in de interventiegroep.
Het kaliumcitraat, wat in het plantenrijk overvloedig voorkomt, blijkt dus de schade veroorzaakt door een te zoute voeding enigszins te beperken.
Nicolas Guggenbühl
Ref :
Sellmeyer DE et al. Potassium citrate prevents increases urine calcium excretion and bone resorption induced by a high sodium chloride diet. J Clin Endocrinol metab 2002;87(5):2008-12. |