.
 

Archieven> Artikel> N°64
<< previous next >>

Fruit en groenten goed voor de beenderen

Door Nicolas Rousseau

" HEALTH & FOOD " nummer 64, Maart/April 2004

het artikel drukken

Wie aan de stevigheid van de beenderen denkt, denkt gewoonlijk aan calcium. Melk is evenwel niet de enige zaligmaker. Het ‘botbeschermend' effect van fruit en groenten is een denkpiste die meer en meer in het daglicht wordt gesteld. Uit een recente studie, uitgevoerd bij jonge meisjes, blijkt dat een voeding rijk aan plantaardige producten meer stevigheid aan het skelet geeft. In de staat Tennessee werd de voeding van 56 meisjes met een leeftijd tussen 8 en 13 jaar van nabij gevolgd. Hieruit bleek dat een dagelijkse inname van minstens drie porties fruit en groenten gepaard gaat met een toename (+ 6%) van de botdensiteit over gans het lichaam en meer in het bijzonder ter hoogte van de pols (spaakbeen + 8%) in vergelijking met de meisjes die minder dan drie porties per dag innamen. De urinaire uitscheiding van calcium (1.8 vs 2.6 mg/kg) en het in het bloed circulerend parathormoongehalte (19.6 vs 25 pg/ml) daalde eveneens als gevolg van de inname van groenten en fruit. Deze versterking kan voor een deel verklaard worden door het alkaliserend effect van het fruit en de groenten (met name via het kalium) en vermoedelijk ook als gevolg van de - weliswaar beperkte - werking van sommige bestanddelen zoals magnesium, bètacaroteen, vitamine C en van de polyfenolen. Deze resultaten stemmen in ieder geval overeen met de bevindingen die bij de mediterrane en Aziatische bevolking worden vastgesteld: ze hebben minder problemen in verband met osteoporose, al consumeren ze nochtans weinig zuivelproducten…

Nicolas Rousseau

Referentie:
Tylavsky FA et al. Am J Clin Nutr 2004; 79(2): 311-7

hoog van bladzijde

<< previous

Google

Web
H&F.be
 

© Health and Food est une publication de Sciences Today - Tous droits réservés