Door Nicolas Guggenbühl
" HEALTH & FOOD " nummer 65, Mei/Juni 2004
|
Endogene oestrogenen spelen een belangrijke rol bij de etiologie van endometriumkanker. Overigens, soja, traditiegetrouw goed vertegenwoordigd in de Aziatische voeding, is een belangrijke bron van isoflavonen (genisteïne en daidzeïne). Doordat ze in competitie treden om zich aan de oestrogeenreceptoren te binden, hebben ze mogelijk een anti-oestrogeen effect.
Een studie uitgevoerd in de stadswijken van Shanghai werden de gegevens in verband met het gebruik van soja in de voeding van 832 vrouwen, bij wie een baarmoederslijmvlieskanker werd vastgesteld, vergeleken met gegevens van 846 niet door de aandoening aangetast. Uit het onderzoek blijkt dat er een omgekeerd verband bestaat tussen de inname van soja, (uitgedrukt zowel onder vorm van soja-eiwitten als onder vorm van isoflavonen), en het risico op endometriumkanker. In vergelijking met het laagste quartiel wat de aanbreng van soja-eiwitten betreft, verloopt het relatief risico respectievelijk van 0,93 naar 0,85 tot 0,67 voor ieder hoger quartiel. Een gelijkaardig omgekeerd verband kon in verband met de aanbreng van isoflavonen worden vastgesteld.
Dit omgekeerd verband is vooral uitgesproken bij vrouwen met een hoge BMI en een hoge taille-heup-verhouding. De gemiddelde aanbreng van soja-eiwitten was hoger dan 100 g per dag, wat wel in China maar (nog?) niet bij ons courant voorkomt…
Nicolas Guggenbühl,
Diëtist-voedingsdeskundige
Referentie:
Xu WH et al. BMJ 2004;328:1285-8. |