Door Nicolas Guggenbühl
" HEALTH & FOOD " nummer 73, Okt/Nov 2005
|
Hoewel cardiovasculaire aandoeningen nog steeds koploper zijn voor wat de doodsoorzaken betreft, kennen ze in verschillende Europese landen een dalend verloop. Er zijn tal van initiatieven bekend om de risicofactoren bij patiënten met cardiovasculaire aandoeningen terug te dringen (secundaire preventie), terwijl het aanpakken van de risicofactoren bij kennelijk gezonde personen (primaire preventie) in wezen veel lonender zou zijn. Dit is althans wat onlangs in een studie, uitgevoerd tussen 1981 en 2000 in Engeland en Wales werd aangetoond. Tijdens de onderzoeksperiode daalde de mortaliteit met 54 %. De auteurs toonden aan dat dit goede resultaat bij de bevolking werd bereikt door hun rookgedrag en hun voeding aan te pakken, onder meer door het cholesterolgehalte terug te dringen. Hun besluit is veelzeggend : wil men de cardiovasculaire sterfte aanpakken, dan blijkt de primaire preventie vier maal meer doeltreffend te zijn dan de secundaire preventie.
Nicolas Guggenbühl
Diëtist, voedingsdeskundige
Referentie:
Unal B et al. BMJ,doi :10,1136/bmj,38561,633345,8F (17 augustus 2005) |