.
 

Archieven> Artikel> N°85
<< previous next >>

Alzheimer: geen aantoonbaar bewijs voor koolhydraatbeperking

Nicolas Guggenbühl diëtist, voedingsdeskundige

" HEALTH & FOOD " nummer 85, November - December 2007

het artikel drukken

De glycemische index is een maatstaf voor de snelheid waarmee een voedingsmiddel de glycemie doet stijgen. Deze waarde geeft alleen maar een goed beeld van deze stijging wanneer ook de hoeveelheid werkelijk ingenomen koolhydraten in rekening wordt gebracht: de glycemische lading. Onderzoekers aan de Columbia University van New York voerden in dit verband een prospectieve studie uit bij 939 personen met een leeftijd van 65 en ouder. De proefpersonen toonden bij aanvang van het onderzoek geen tekenen van dementie en werden over een periode van 6,3 jaar gevolgd. Opzet van het onderzoek: bepalen of de glycemische lading van hun voeding een invloed heeft op het ontstaan van de ziekte van Alzheimer.
Na correctie voor leeftijd, geslacht, opleidingsniveau en al dan niet lijdend aan diabetes, toont het resultaat geen enkel verband tussen de glycemische lading en het risico op Alzheimer. De enige variabele die een invloed lijkt te hebben, zelfs door rekening te houden met het ApoE-e4 genotype, is de totale calorische aanbreng. Besluitend stellen de onderzoekers dat op basis van de gevonden resultaten een koolhydraatbeperkend dieet, stilaan een ingeburgerd gegeven bij de preventie van de ziekte van Alzheimer, niet gerechtvaardigd is.

Nicolas Guggenbühl diëtist, voedingsdeskundige


Luchsinger JA et al. J Nutr Health Aging 2007;11(3):238 :41.

hoog van bladzijde


Google

Web
H&F.be
 

© Health and Food est une publication de Sciences Today - Tous droits réservés