Door Nicolas Guggenbühl
" HEALTH & FOOD " nummer Speciaal, Mei 2006
|
Het is niet zo dat slechts één enkel voedingsbestanddeel verantwoordelijk kan gesteld worden voor het metabool syndroom (MS): het is de kwaliteit van de voeding in haar geheel die ervoor verantwoordelijk is. Dit is een boodschap van het gezond verstand, hoewel deze, aldus nog een onderzoeksteam verbonden aan het Queensland Institute of Medical Research te Herston, Australië, voortvloeit uit een nauwkeurige analyse van alle beschikbare gegevens. De onderzoekers konden een aantal aspecten bepalen die, op basis van de huidige beschikbare epidemiologische gegevens, een invloed hebben op het MS, deze zijn met name : een aanzienlijke inname van groenten en fruit lijkt een heilzaam effect te hebben; de inname van grote hoeveelheden vlees houdt verband met aspecten van het MS; en in het bijzonder een verandering van de glycemische tolerantie. Een hoge inname van zuivelproducten lijkt over het algemeen heilzaam te zijn voor bepaalde aspecten van het MS, met evenwel enige tegenstrijdigheden aangaande het risico op obesitas. Niet geraffineerde graanproducten gaan gepaard met een verminderd risico op het MS, terwijl voor geraffineerde graanproducten het tegenovergestelde geldt. Al deze verschillende factoren rijmen bijzonder goed met de aanbevelingen voor een evenwichtige voeding.
Nicolas Guggenbühl Diëtist,
Voedingsdeskundige
Bexter AJ et al. Asia Pac J Clin Nutr 2006;15(2):134-42. |