Door Nicolas Guggenbühl
" HEALTH & FOOD " nummer 57, Januari/Februari 2003
|
Uit onderzoek is gebleken dat bepaalde voedingsstoffen waardevol zijn bij de preventie of zelfs bij de behandeling van prostaatkanker. Dit is onder meer het geval voor selenium, lycopeen uit tomaat, fyto-
oestrogenen uit soja en lijnzaad. Voor andere stoffen zijn er minder gegevens bekend, wat niet belet dat ze soms een schitterend commerciële succes kennen. Dit is bijvoorbeeld zo voor het shiitake-extract, afkomstig van een paddestoel die overvloedig gebruikt wordt in de Aziatische keuken en onder vorm van een supplement duur verkocht wordt.
Internet en Japanse ziekenhuizen
Supplementen waarin een oligosaccharide-extract van deze champignon aanwezig is, het 1-3 bèta-glucan, kennen een ruime toepassing in Japan, ook in de ziekenhuizen, waar het als therapeutische aanvulling bij diverse kankers gebruikt wordt, in het bijzonder bij prostaatkanker. Ook in tal van andere landen wordt het supplement gecommercialiseerd en kan het via Internet gemakkelijk “geplukt” worden.
Uit onderzoeksresultaten bij dieren blijkt dat dit bestanddeel de tumorale activiteit kan doen dalen. Gegevens uit patiëntenonderzoek in Japanse ziekenhuizen zijn hoopgevend, hoewel nog geen ernstige studie enig doorslaggevend bewijs geleverd heeft.
Bij dr. Ralph deVere White, directeur van het kankercentrum van de Universiteit van Californië-Davis, werd geïnterpelleerd naar de bemoedigende resultaten van het shiitake-extract, dat overigens het voordeel heeft onschadelijk te zijn. Zijn onderzoeksteam heeft een klinische pilootstudie opgezet (de eerste buiten Japan) met de bedoeling de mogelijk positieve werking van het supplement te evalueren.
Een zestigtal patiënten met prostaatkanker met hoge PSA-waarden (Prostate Specific Antigen), en dit tweemaal na elkaar vastgesteld, kregen dagelijks gedurende zes maanden drie capsules op basis van het shiitake extract. Tijdens deze periode kregen de patiënten geen enkele andere vorm van behandeling voor hun kanker. Het opzet was de evolutie van de PSA-waarde te volgen om zo de ernst van de kanker te evalueren en ook om de doeltreffendheid van de behandeling te achterhalen.
Het Amerikaans verdict
De onlangs in het tijdschrift Urology gepubliceerde resultaten zijn verre van gunstig voor het basidiomyceet extract. Op het einde van de interventieperiode was er geen enkele patiënt waarbij de behandeling volledig geslaagd was (een te verwaarlozen PSA-niveau), zelfs geen partiële beïnvloeding (vooropgestelde norm was een daling van het PSA-gehalte met 50 % of meer). Voor 23 van de 61 patiënten werd zelfs een verergering van hun toestand vastgesteld (een stijging van het PSA-gehalte met meer dan 50 %).
Er moet wel gezegd dat in deze pilootstudie geen controlegroep werd ingeschakeld, wat nochtans belangrijk was geweest (maar vanuit ethisch oogpunt moeilijk ligt) om aan te tonen dat het extract van geen enkel nut is. Besluitend mag gesteld worden dat de therapeutische verwachtingen uiterst klein zijn en, zonder enige twijfel, ver verwijderd van de beloften die in de bijsluiter van het supplement staan.
Nicolas Guggenbühl
Ref.:
DeVere White RW et al. Effect of mushroom mycelium extra on the treatment of prostate cancer. Urology 2002;60(4):640-4. |