Door Nicolas Guggenbühl
News van :
28 Februari 2003
|
Een Brits team heeft de voedingsgewoonten onderzocht van 3 878 kinderen eind de jaren dertig in 16 gebieden op het platteland en in de stad in Engeland en Schotland. Zestig jaar werd de incidentie van kanker (483 gediagnosticeerde gevallen) vergleken met de consumptie van fruit, groenten en drie belangrijke antioxidantia: vitamine C, vitamine E en caroteen. Uit de resultaten blijkt een omgekeerd verband te bestaan tussen het fruitverbruik in de kinderjaren en het risico op kanker later.
Het beschermende effect van fruit en gortenen werd reeds aangetoond door tal van onderzoeken bij volwassenen. Het wordt hoofdzakelijk toegeschreven aan antioxiderende bestanddelen waarvan vermoed wordt dat ze het DNA beschermen tegen schade door vrije radicalen. In dit onderzoek wordt evenwel slechts een zeer gering beschermend effect aangetoond door de 3 antioxidantia afzonderlijk genomen. Dat wijst erop dat andere bestanddelen eveneens van belang zijn. Dat is niet verwonderlijk als we kijken naar de scheikundige samenstelling van een vrucht, waarin heel wat carotenoïden aanwezig zijn naast vezels, isoflavonen, coumarinen en glycosinolaten, allemaal kandidaten voor bescherming die waarschijnlijk in synergie werken.
In tegenstelling tot wat men zou kunnen verwachten werd helemaal geen beschermend effect aangetoond voor de aanbreng in groenteen. Volgens de auteurs zou dat kunnen verklaard worden door de culinaire gewoonten in die tijd: de groenten werden veel langer gekookt in de jaren dertig (tot 60 minuten !) dan tegenwoordig (5 à 10 minuten voor de meeste groenten). Daardoor gaan heel wat beschermende bestanddelen verloren die warmtegevoelig zijn. Alles was dus toch niet beter in grootmoeders tijd!
Nicolas Guggenbühl
Diëtist Voedingsdeskundige
Ref. :
Maynard M et al. J Epidemiol Community Health 2003;47:218-225. |