.
 

News 2003
<< previous next >>

Dieet als "booste" van de immuniteit

Wat zijn de gevolgen van een vermageringsdieet op ons immuunsysteem? Op die vraag werd gepoogd een antwoord te verschaffen door vorsers van de Tufts University in een onderzoek bij volwassenen met een te hoog cholesterol.

Door D. Delestienne en Nicolas Guggenbühl

News van :
16 April 2003

het artikel drukken

Het immuunsysteem is een soort van schild dat ons lichaam beschermt tegen bacteriën, virussen en andere ziekteverwekkers. Wordt de functie van dat verdedigingsysteem nu gewijzigd door calorierestrictie? Dat zou men verwachten gezien het feit dat ondervoede populaties meer risico lopen op infecties. Aan de andere kant kan een te hoge energie-inname eveneens de goede functie van het immuunsysteem verstoren. Onderzoek bij knaagdieren suggereert dat een energiearm dieet zelfs gunstige effecten zou kunnen hebben op de cellulaire immuniteit. Maar hoe zit het bij de mens?

Een team van de Tufts University (Boston) heeft bij 10 mensen met hyperlipidemie het effect bestudeerd van een restrictie in lipiden, met of zonder gewichtverlies. Het onderzoek omvatte drie fasen van zes weken waarin de globale calorieaanbreng geen gewichtsverandering teweegbracht: in de eerste fase werd een typisch Amerikaanse voeding gebruikt (lipiden = 35 % van de totale energieaanbreng – TEA), in de tweede fase werd een matige lipidenrestrictie toegepast (lipiden = 26 % van de TEA) en in de derde een uitgesproken lipidenbeperking (lipiden = 15% van de TEA). Na die drie fasen volgde een vierde periode die 12 weken in beslag nam en waarin een vetarm dieet met energierestrictie werd toegepast met als doel het lichaamsgewicht te doen afnemen. Tijdens elke fase werden testen voor overgevoeligheid uitgevoerd.

De kilo's maken het verschil

Tijdens de laatste fase verminderde het gewicht van de personen op significante manier. De cholesterolniveaus waren tijdens alle fasen significant afgenomen in vergelijking met het referentiedieet. De proefpersonen die het dieet volgden waarin zowel energie als lipiden werden beperkt hadden een significant hogere uitgestelde overgevoeligheid in vergelijking met die tijdens het referentieregime. Er tekende zich een trend af bij beide regimes met enkel lipidenrestrictie maar die was niet statistisch significant.

Die resultaten suggereren dat een vetarm dieet (15% van de TEA), op voorwaarde dat dit tevens hypocalorisch is, de immuunrespons niet in het gedrang brengt en die zelfs zou kunnen verbeteren.

D. Delestienne en Nicolas Guggenbühl

Ref.:
Santos MS et al. J Am Coll Nutr 2003;22(2):174-182.

hoog van bladzijde

<< previous

Google

Web
H&F.be
 

© Health and Food est une publication de Sciences Today - Tous droits réservés