.
 

News 2003
<< previous next >>

Wijn en gezondheid : gladde piste

Vorsers suggereren dat een deel van de "cardioprotectieve" effecten van rode wijn te maken heeft met het gehalte aan saponines.

Door Nicolas Guggenbühl

News van :
10 September 2003

het artikel drukken

Wijn, en vooral dan rode wijn, staat gekend voor zijn hoog gehalte aan polyfenolen, waaronder resveratrol veel aandacht kreeg. Dat bestanddeel lijkt in de goede richting te werken in de mate dat het de LDL-cholesterol (de « slechte ») beschermt tegen oxidatie. Maar volgens onderzoekers van de universiteit van California, in Davis, bevat wijn tevens bestanddelen met een cholesterolverlagend effect : de saponines.

De saponines zijn moleculen waarvan een deel oplosbaar is in vet en een ander deel in water waaroor ze detergentia-eigenschappen krijgen. Ze komen voor aan de oppervlakte van diverse plantensoorten, vooral bij woestijnplanten (zoals de Yucca), en vormen daar een wasachtige beschermlaag. Sojabonen, olijven en look bevatten er eveneens alsook druiven.

De paradox van de Massaï

Als saponines worden ingenomen, dan worden ze niet opgenomen. De tot nog toe uitgevoerde dierproeven tonen aan dat de saponines zich kunnen vasthechten aan cholesterol en aan galzouten waardoor de darmabsorptie van cholesterol kan verminderen. De praktische toepassingen bij de mens zijn alles behalve opgehelderd en de kennis van de rol van de saponines in de voeding op de cholesterolemie staat nog in de kinderschoenen. Toch opperen sommige wetenschappers dat de lage cholesterolemie bij de Oost-Afrikaanse stammen van de Massaï, ondanks hun hoog verbruik van dierlijke producten, cholesterol en verzadigde vetten, zou kunnen verklaard worden door een hoge consumptie van planten met een hoog gehalte aan saponines.

Zinfandel en Syrah

De vorsers van Davis stelden hun resultaten voor op de 226ste nationale bijeenkomst van de American Chemical Society. Ze analyseerden het gehalte aan saponines in verschillende wijnsoorten. Ze menen dat gemiddeld via een glas wijn alleen al 50 % van de dagelijks ingenomen hoeveelheid saponines, geschat op 15 mg per dag, wordt aangeleverd.

Net zoals voor resveratrol bevat rode wijn er meer van dan witte wijn. Van de onderzochte wijnsoorten bevatten de rode Zinfandel en de Syrah er het meest van terwijl witte Sauvignon en Chardonay het laagste gehalte vertonen. Ze stelden trouwens een verband vast tussen het alcoholgehalte en de saponineconcentratie wat zou kunnen verklaard worden door de oplosbaarheid van de saponines in alcohol.

De saponines zouden wel eens een nieuwe piste kunnen openen wat betreft gezondheid en wijn, zonder dat we evenwel moeten hopen op een « voedingsdeskundig correcte » remedie om het teveel aan cholesterol te behandelen.

Nicolas Guggenbühl
Diëtist Voedingsdeskundige

hoog van bladzijde

<< previous

Google

Web
H&F.be
 

© Health and Food est une publication de Sciences Today - Tous droits réservés