.
 

News 2004
<< previous next >>

Alcoholoverdaad slecht voor het bloed...

Redelijk regelmatig alcoholverbruik doet weliswaar de cardiovasculaire sterfte dalen maar dat geldt helemaal niet voor zuippartijen. Volgens Nederlandse onderzoekers dient de verklaring hiervoor gezocht bij de bloedplaatjes...

Door Nicolas Rousseau

News van :
13 Oktober 2004

het artikel drukken

Door matig alcoholverbruik daalt de cardiovasculaire mortaliteit. Maar consumptie van grote hoeveelheden alcohol over een kort tijdsbestek heeft net het omgekeerde effect en doet de sterfte door gelijk welk oorzaak stijgen. Recente ontdekkingen wijzen erop dat dit verschil gedeeltelijk berust op de verschillende effecten die alcohol kan hebben op de adhesie en aggregatie van de bloedplaatjes. En die effecten hangen ook af van de soort alcoholdrank.

Bacardi versus rode wijn

Een onderzoeksteam van de universiteit van Utrecht in Nederland heeft 20 vrijwilligers drie glazen alcohol (Bacardi Breezer ®) of rode wijn laten drinken gedurende een periode van 45 minuten, gevolgd door een onthoudingsperiode van 45 minuten om de absorptie van de alcohol mogelijk te maken. Negentig minuten na het begin van de proef werden bloedstalen afgenomen bij alle deelnemers. Die cyclus werd nog een keer volledig herhaald totdat uiteindelijk zes glazen werden gedronken in de loop van drie uren.
De onderzoekers hebben dan de mate van aggregatie van de bloedplaatjes gemeten en hun adhesie aan fibrinogeen (een plasma-eiwit dat een rol speelt bij de bloedstolling).
Resultaat : de alcohol bevordert de aggregatie van de bloedplaatjes (en dat is ongunstig) en remt de adhesie van de plaatjes aan fibrinogeen (wat dan weer gunstig is). Rode wijn echter doet de plaatjesaggregatie niet toenemen.

Kleine hoeveelheden

Deze studie leert ons twee zaken. In de eerste plaats is het beter regelmatig kleine hoeveelheden alcohol te drinken dan af en toe grote hoeveelheden. Want in dat laatste geval wordt het gunstige effect van de alcohol op de plaatjesadhesie waarschijnlijk grotendeels overschaduwd door het nefaste effect op de plaatjesaggregatie en dus op de vorming van een bloedklonter (trombus die de slagaders verstopt). Volgens de auteurs van de studie is het zeker omwille van die reden dat er een hoge incidentie van infarcten wordt vastgesteld na een al te alcoholrijke avond. In de twee plaats lijkt het ook duidelijk dat rode wijn te verkiezen is boven een sterk alcoholische drank om een te sterke « excitatie » van de bloedplaatjes te vermijden…

Nicolas Rousseau
Diëtist voedingsdeskundige

Bron  :
de Lange DW et al. Alcoholism Clinical & Experimental Research, Oktober 2004.

hoog van bladzijde

<< previous

Google

Web
H&F.be
 

© Health and Food est une publication de Sciences Today - Tous droits réservés