.
 

News 2004
<< previous next >>

Melk: ook voor mannen

Aan oudere vrouwen wordt al aanbevolen meer zuivelproducten te verbruiken om het risico op botbreuken te verminderen. Daarbij wordt vergeten dat ook mannen daar voordeel kunnen uit halen. Vanaf een bepaalde leeftijd vermindert immers het verschil qua risico op osteoporose tussen beide geslachten...

Door Nicolas Rousseau

News van :
27 Oktober 2004

het artikel drukken

Het is haast overbodig nog maar eens te zeggen dat de consumptie van zuivelproducten en een optimale aanbreng van calcium bijdragen tot de integriteit van de botten bij oudere vrouwen. Die staan reeds lange tijd in het oog van de cycloon van de osteoporose. In sommige studies wordt echter de alarmbel geluid in verband met de stijgende frequentie van wervel-, rib- en femurfracturen bij oudere mannen. Bovendien is de sterfte in de loop van de maand na een botbreuk twee tot drie keer hoger bij mannen dan bij vrouwen. Vanaf 50 jaar wordt het risico op een fractuur van het bovenste uiteinde van de femur geraamd tussen 6 en 10 % bij mannen. Het zou dan ook een grove vergissing zijn heden ten dage de problematiek van osteoporose bij de man te onderschatten. Ook bij mannen is voor de preventie een voldoende calciumaanbreng nodig. Hoe hoger de calciumaanbreng, des te meer de minerale botdensiteit verhoogt zoals aangetoond in een recente studie gepubliceerd in het American Journal of Clinical Nutrition.

Melk voor supplement

In dat onderzoek heeft een onderzoeksteam van Indiana (USA) 745 blanke en zwarte mannen en vrouwen ouder dan 60 jaar gevolgd. De blanke vrijwilligers waren tevens betrokken bij een studie van suppletie met calcium en vitamine D, gespreid over een periode van 4 jaar. Deze studie gaf dubbele informatie: enerzijds ging de uitgesproken consumptie van zuivelproducten gepaard met een grotere minerale botdensiteit in heup en femurhals bij blanke en zwarte mannen maar niet bij vrouwen bij wie enkel een trend werd opgemerkt. Anderzijds gaf de suppletie met calcium en vitamine D geen significante resultaten over de stevigheid van het bot tenzij de consumptie van zuivelproducten lager was dan anderhalve portie per dag en over de minerale botdensiteit uitsluitend onder de 72 jaar. Reden te meer om nog meer de nadruk te leggen op een groter verbruik van zuivelproducten voor iedereen op gelijk welke leeftijd…

Nicolas Rousseau
Diëtist voedingsdeskundige

Ref :
McCabe LD et al Am J Clin Nutr 2004 ;80(4) :1066-74

hoog van bladzijde

<< previous

Google

Web
H&F.be
 

© Health and Food est une publication de Sciences Today - Tous droits réservés