Sinds het begin van de jaren negentig is het verbruik van gesuikerde producten aanzienlijk toegenomen bij onze zuiderburen. Enkel de consumptie van producten met natuurlijke suikers zoals vruchten, melk en rietsuiker is gedaald. Omgekeerd is het verkoopsvolume van gesuikerde frisdranken, fruitsappen, koekjes maar ook van yoghurts en zuiveldesserten praktisch verdubbeld.
Bij volwassen Fransen vertegenwoordigt de aanbreng van enkelvoudige koolhydraten tussen een derde en de helft van de totale koolhydratenaanbreng en bijna de helft ervan bij kinderen. Binnen amper 5 jaar zou de energieaanbreng door enkelvoudige koolhydraten zo zijn toegenomen met ongeveer 20 % in alle leeftijdsgroepen in Frankrijk. Paradoxaal genoeg lijkt de consumptie van sacharose – de gewone suiker – te stabiliseren in dat land. Dat geeft dus een duidelijk beeld van het feit dat het verminderde verbruik van gewone suiker gecompenseerd wordt door een hogere consumptie van gesuikerde producten. Bovendien neemt de verkoop van glucosesiroop toe in de voedingsindustrie als vervangmiddel voor suiker (bijvoorbeeld in limonades). Al die elementen samen verklaren dan ook goed waarom men tegenwoordig meer gesuikerde producten eet dan vroeger en ook de daling van de consumptie van brood en andere zetmeelproducten.
Koolhydraten en gezondheid
Naast het formele verband tussen fermenteerbare koolhydraten en tandcariës wijzen steeds meer studies erop dat een overconsumptie van toegevoegde enkelvoudige suikers ook de oorzaak lijkt te zijn voor het ontstaan van overgewicht en obesitas bij kinderen en adolescenten in industrielanden. Bij volwassenen is dat minder duidelijk ook al wordt in bepaalde studies geopperd dat dergelijke consumptie het risico op type 2 diabetes doet toenemen.
Volgens de experts van Afssa dient allereerst de aanbreng van complexe koolhydraten verhoogd (brood, pasta, rijst, peulvruchten, aardappelen). Vervolgens dient het verbruik van toegevoegde enkelvoudige suikers verminderd. Een ideale consumptie van koolhydraten gebeurt tijdens gestructureerde maaltijden (met inbegrip van ontbijt en vieruurtje) veeleer dan buiten de maaltijden en veeleer onder vaste dan onder vloeibare vorm. Water is de enige echt onmisbare drank en gesuikerde dranken zouden enkel af en toe mogen gebruikt worden. De expertgroep van Afssa lanceert een duidelijke boodschap naar de fabrikanten en beveelt een grotere transparantie aan bij de etikettering van koolhydraten en bij de informatie over het gehalte toegevoegde enkelvoudige suikers. Het komt er dus op aan te kopen met kennis van zaken…
Nicolas Rousseau
Diëtist voedingdeskundige
Bron :
Rapport Glucides et santé : état des lieux, évaluation et recommandations. Afssa. 14 oktober 2004 |