Tegenwoordig is het onderzoek actief gericht op het isoleren van plantaardige stoffen met de meest uitgesproken cholesterolverlagende eigenschappen. In twee kleine studies door het Pennington Biomedical Research Center, in Bâton rouge, in Louisiana, wordt het uitgesproken effect van zemelolie uit rijst benadrukt.
Halve mislukking
Bij de eerste studie waren 26 volwassenen betrokken met matig verhoogde cholesterolemie. De helft van hen werd gedurende vijf weken onderworpen aan een vezelarm dieet (minder dan 22 g per dag, het equivalent van de dagelijkse consumptie van de Belg…). De andere helft nam bijna het dubbele met een bijkomende aanbreng van ontoliede zemelrijst, in muffins, koekjee en brood. Resultaat: geen enkel positief effect van eender welk dieet op de cholesterol. Het dieet met «rijstzemelen» ging echter gepaard met een matige verhoging van de «slechte» LDL-cholesterol. Dat paradoxaal effect zette de hoofdcoördinatrice van de studie dr. Marlene Most aan het denken.
Dan werd een tweede studie ogezet. Gedurende 5 weken volgden 14 vrijwilligers een dieet met een derde van de totale dagelijkse vetaanbreng onder vorm van arachide-, olijf-, koolzaad-, palmolie en boter (we noemen die de «gemengde» groep). De volgende 5 weken werd het « lipidenmengsel” vervangen door zemelolie uit rijst. A priori was er geen fundamenteel verschil tussen beide diëten die grosso modo hetzelfde profiel in vetzuren omvatten.
Olie maar geen vezels
Op het einde van de studie echter was de totale cholesterol van de vrijwilligers gevoelig lager in de groep met zemelrijst dan in de gemengde groep. De slechte LDL-cholesterol was eveneens gedaald met bijna 7 % met de rijstzemelen terwijl de «goede» cholesterol ongewijzigd bleef. Volgens de auteurs van de studie zou dat effect geen gevolg zijn van de vezels maar van de niet saponifieerbare bestanddelen van de zemelolie van de rijst die nog niet geïdentificeerd zijn.
Ze benadrukken wel het belang om niet al te snel van stapel te lopen. Het zou niet redelijk zijn om aan te bevelen grote hoeveelheden zemelolie van rijst te gebruiken. Best is bijvoorbeeld te beginnen met meer volle rijst te eten, die wel minder olie bevat. Maar het grote verbruik ervan in Azië zou wel eens een bijkomende verklaring kunnen bieden voor de verwonderlijke cardiovasculaire gezondheid van die populatie…
Nicolas Rousseau
Diëtist voedingsdeskundige
Referentie :
Most MM et al. Am J Clin Nutr 2005 ;81(1) :64-8 |