.
 

News 2005
<< previous next >>

Meer bewegen betekent niet noodzakelijk vermageren !

Volgens sommige experts is de huidige escalatie van obesitas het voornaamste gevolg van een verminderde fysieke activiteit. Theoretisch zou dus meer lichaamsbeweging de trend moeten kunnen ombuigen. Een onderzoek bij adolescenten wijst echter uit dat de realiteit complexer is...

Door Nicolas Rousseau

News van :
22 Maart 2005

het artikel drukken

Het gunstige effect van regelmatige fysieke activiteit op de gezondheidstoestand kan niet ontkend worden. Bij het kind is die gunstige invloed al meetbaar op het bot en verbeteren erdoor alle risicofactoren van de toekomstige volwassene voor cardiovasculaire aandoeningen (hypertensie en cholesterol) en type 2 diabetes. Omgekeerd is het verband met obesitas en overgewicht niet zo evident als we vroeger dachten zoals blijkt uit een Zweedse studie bij 445 adolescenten met een gemiddelde leeftijd van 17 jaar en hun moeders in het kader van een bredere nationale enquête.

Jongens wel, meisjes niet

Gedurende een week hebben de vrijwilligers een gedetailleerde vragenlijst ingevuld met frequentie, duurtijd en intensiteit van hun fysieke activiteit tijdens hun vrije tijd, op school en op de weg naar school. Bijna 10 % van de meisjes en 15 % van de jongens waren te dik en 34 % van de moeders. Na die korte studie bleek dat de jongens significant actiever waren dan de meisjes en dat bij hen het percentage van de vetmassa verminderde in functie van toename van de graad van fysieke activiteit (de meest actieve jongens waren dus het magerst). Maar dergelijke relatie was volledig onbestaande bij de meisjes die gemiddeld een grotere vetmassa hadden dan de jongens.

Relatie moeder-dochter

Nog een vaststelling van deze enquête: het percentage vetweefsel bij de jonge meisjes stond rechtstreeks in verband met dat van de moeder en ook met het niveau van opleiding. De meest « mollige » meisjes hadden het vaakst moeders met overgewicht. Omgekeerd werd dergelijke intergenerationele relatie niet gevonden tussen moeders en zonen.
Alhoewel deze resultaten dienen bevestigd en opgehelderd te worden op grotere schaal, herinneren ze eraan dat fysieke activiteit niet kan gescheiden worden van een verminderde voedselinname bij de strategieën voor gewichtverlies. Die vaststelling is vrij logisch als we bijvoorbeeld berekenen hoeveel tijd en intensiteit nodig is om calorieën te verbranden. In het geval van een «kindermaaltijd» in een fast-food zouden bijna een tot twee uur zware fysieke activiteit nodig zijn om de ingenomen calorieën te verbranden! Die cijfers helpen om te relativeren maar mogen het belang van een grotere activiteit niet ondermijnen…

Nicolas Rousseau
Diëtist voedingsdeskundige

Abonneer u gratis op de
newsletter van Health and Food

Referentie:
Ekelund U et al. Am J Clin Nutr 2005; 81(2): 355-60

hoog van bladzijde

<< previous

Google

Web
H&F.be
 

© Health and Food est une publication de Sciences Today - Tous droits réservés