De rol van vitamine D voor de stevigheid van het beendergestel is genoegzaam bekend. Enerzijds zorgt de vitamine voor een verhoogde opname van calcium in de darm en anderzijds verbetert ze de fixatie van het mineraal in de beenderen en wordt het verlies via de nieren beperkt. Het is toch wel een bijzondere vitamine : een groot deel van de behoefte kan gedekt worden door een voldoende blootstelling aan de zonnestralen. Ultraviolette stralen synthetiseren vitamine D in de huid, waarna de vitamine geactiveerd wordt in de lever en in de nieren. Het is dan ook voor de handliggend dat de aanbreng van vitamine D in de wintermaanden, wanneer de zon minder gul is en minder lang schijnt, soms problematisch is.
Voor bejaarden, die de felle zonnestralen eerder schuwen, biedt het zomerse zonlicht derhalve onvoldoende garantie voor een optimale aanmaak van vitamine D. Zonder twijfel heeft dit gedrag een niet te verwaarlozen invloed op de calciumstatus in hun beenderen. Uit een recente Schotse studie blijkt dat de vitamine D status bij bejaarden zeer kwetsbaar is…
Specifieke beschermend voor de heup ?
In het aangehaalde Schots onderzoek, uitgevoerd in het Universitair Ziekenhuis van Glasgow, werden 548 personen ouder dan zestig gedurende vier jaar gevolgd. Eerste vaststelling : in 97.8 % van de gevallen stelde men een tekort aan vitamine D vast. In 25 % van de gevallen was het gehalte calcium in het bloed dermate laag dat het zelfs niet kon gemeten worden !
In een tweede fase van het onderzoek spitsten de onderzoekers hun aandacht in het bijzonder op de bloedwaarden aan vitamine D bij de eerste 50 patiënten die opgenomen werden voor een beenfractuur. Tweede vaststelling : de gemiddelde waarden aan vitamine D bij patiënten met een heupfractuur lag beduidend lager in vergelijking met de opgenomen patiënten voor een andere soort van fractuur.
Vandaar de hernieuwde belangstelling en vraag : moeten personen lijdend aan osteoporose vitamine D supplementen toegediend krijgen ? De vraag blijft open … Nicolas Rousseau
Diëtist Nutritionist
Abonneer u gratis op de
newsletter
van Health and Food
Bron :
Current Medical Research and Opinion 2005; vol 21 n° 4. |