De informatie kan misschien een glimlach op uw lippen toveren maar chemici van het Monell Chemical Senses Center in Philadelphia zijn formeel: vierge olijfolie zou niet te verwaarlozen pijnstillende eigenschappen hebben zoals ibuprofen, een pijnstillend geneesmiddel dat veel gebruikt wordt. De resultaten van hun onderzoek werden recentelijk gepubliceerd in het zeer ernstige tijdschrift Nature.
Minder krachtig op korte termijn
Het actieve bestanddeel, oleocanthal, en ibuprofen zouden op een vergelijkbare manier inwerken tegen pijn. Beide stoffen geven een branderig gevoel in de keel wat een teken zou zijn van hun gemeenschappelijke farmacologische werking. Volgens de auteurs van deze studie bezit oleocanthal een ontstekingsremmend werkingsprofiel dat gelijkaardig is als dat van ibuprofen: het remt op dosis-afhankelijke manier de bijzondere enzymen met de naam COX. Volgens hun berekeningen zou een dagelijkse hoeveelheid van 50 g olijfolie (dus oneeveer 3 eetlepels) overeenkomen met het equivalent van 10 % van de posologie van ibuprofen die wordt aanbevolen tegen pijn bij volwassenen. De werking van olijfolie blijft dus wel bescheiden in vergelijking met geneesmiddelen en het heeft geen zin om aan de fles olijfolie te drinken om van hoofdpijn verlost te geraken!
Voordelen op lange termijn
Maar regelmatig gebruik van olijfolie en vooral van oleocanthal, zou bepaalde positieve effecten hebben van ibuprofen op lange termijn. Dat bestanddeel levert dus een nog een bijkomende onderzoekspiste voor de weldaden van mediterrane voeding. Aspirine, een andere remmer van COX, staat ervoor bekend het hart te beschermen. Ibuprofen doet het risico dalen op sommige kankers en voorkomt ook het risico van samenklonteren van bloedplaatjes en dus van trombose. Nieuwe onderzoeken wijzen er ook nog op dat er een gunstige werking zou zijn bij de ziekte van Alzheimer. Volgens de Amerikaanse chemici is het niet helemaal uitgesloten dat oleocanthal en olijfolie dezelfde voordelen zouden hebben voor de gezondheid. Soms blijkt het dus toch zin te hebben olie op het vuur te gooien…
Nicolas Rousseau
Diëtist voedingsdeskundige
Abonneer u gratis op de
newsletter
van Health and Food
Referentie
Beauchamp GK et al. Nature 2005 ; 437(7055) : 45-6 |