Chocolade en vooral cacao lokken al lange tijd heel wat tegenstrijdige discussies op. Chocolade wordt al van oudsher gebruikt tegen heel wat kwalen en wordt nu ook vaak op de beklaagdenbank geplaatst als een van de voedingsmiddelen die gedeeltelijk verantwoordelijk zouden zijn voor onze “moderne kwalen” te beginnen met obesitas.
Maar de wetenschap over cacao is in volle ontwikkeling en chocolade zou wel eens dezelfde “success story” kunnen kennen als rode wijn. Allebei zijn het inderdaad voedingsproducten die a priori worden ingedeeld bij de «diëtisch schuldigen». Maar die indeling is aan herziening toe naarmate de wetenschap zich ermee bemoeit en ze gaat beschouwen vanuit een ander oogpunt: dat van de befaamde «Franse paradox» voor de rode wijn en waarom niet, van een «Belgische paradox» voor chocolade (de Belg is immers een van de grootste verbruikers van chocolade)!
Het is de cacao (dus de chocolade, vooral de pure) die nu verschijnt als een bron van antioxidantia die mogelijk een hartbeschermend effect zouden kunnen hebben : de flavanolen erin zijn met name in staat de bloedvaten te doen ontspannen. Tussen de experimentele studies over die flavanolen en het courant verbruik van chocolade is er echter een verschil. Een nieuwe epidemiologische studie brengt wel goed nieuws voor de liefhebbers van chocolade.
Verminderd sterfterisico
Het gaat om de studie van Zutphen, bij 470 mannelijke senioren die gedurende 15 jaar werden gevolgd. Ze werden in drie groepen ingedeeld op basis van hun cacaoverbruik. Chocolade was veruit de voornaamste bron ervan.
Het onderzoek wijst uit dat er een omgekeerd verband is tussen de aanbreng van cacao en de bloeddruk. Maar vooral was in vergelijking met de mensen van de groep die het minst cacao verbruikten, het cardiovasculaire sterfterisico van het tertiel met het hoogste verbruik met de helft verminderd en het totale sterfterisico was 47 % lager.
De auteurs preciseren dat deze vaststelling over de mortaliteit niet kan toegeschreven worden aan de bloeddruk en dat er dus waarschijnlijk een ander mechanisme moet zijn zoals de werking van de flavanolen op de mogelijkheid van de bloedvaten om samen te trekken en te ontspannen.
Nicolas Guggenbühl
Diëtist Voedingsdeskundige
|