Door Christelle Vandenhoeck en Nicolas
Guggenbühl
News van :
08 Mei 2006
|
De eigenschappen van selenium zijn al lang gekend: het maakt deel uit van talrijke enzymen (waarvan sommige met antioxiderende eigenschappen), speelt een rol bij de aanmaak van schildklierhormonen en zorgt eveneens mede voor de goede werking van ons immuniteitssysteem deel. Oxidatieve verschijnselen spelen een rol in de cardiovasculaire pathologie en dus komt selenium, zoals andere antioxidantia, voor op de lijst van de potentieel beschermende kandidaten. Maar de tot nu toe verzamelde gegevens zijn verre van convergerend.
Gedurende bijna 8 jaar
In een studie die onlangs in het American Journal of Epidemiology werd gepubliceerd hebben wetenschappers zich nu net geïnteresseerd voor dit aspect van selenium en zijn omstreden rol in de bescherming tegen cardiovasculaire ziekten. Meer dan 1 000 personen (gemiddelde leeftijd: 63.2 jaar) zonder enige cardiovasculaire ziekte in het begin, hebben dagelijks ofwel een supplement genomen van selenium (200 mcg/dag, hetgeen ongeveer met 3 keer de aanbevolen aanbreng overeenstemt), ofwel een placebo. De auteurs hebben na afloop van de opvolgingsperiode, dat wil zeggen na gemiddeld 7,6 jaar de stand van zaken opgemaakt. De resultaten tonen aan dat er geen significante relatie bestaat tussen suppletie met selenium en voorkomen van cardiovasculaire ziektes en evenmin met het cardiovasculaire sterftecijfer. Deze constatering verandert ook niet door rekening te houden met de seleniumstatus bij het begin.
We preciseren dat in deze studie de auteurs een lichte verbetering vaststelden van de HDL-cholesterol of „goede cholesterol“ bij de personen die in het begin zeer laag seleniumconcentraties hadden en in de suppletiegroep werden opgenomen. Maar dat is duidelijk niet voldoende om tastbare resultaten op de cardiovasculaire preventie te verkrijgen. En ook al blijft er nog altijd hoop bestaan voor een langere periode, toch pleiten deze gegevens niet voor een voordeel van suppletie met selenium voor de gezondheid van hart en bloedvaten.
Christelle Vandenhoeck en Nicolas Guggenbühl,
Diëtist Voedingsdeskundige
|