Koffie is, zoals chocolade, chemisch een ingewikkeld voedingsmiddel, waaraan al lang allerlei schadelijke gevolgen werden toegeschreven zonder dat die echter op een wetenschappelijke methode stoelden. De lever maakt daar deel van uit, vooral voor koffie met melk. Maar het is eerder een heilzaam gevolg van koffie voor dit orgaan dat door een nieuwe studie, in Oakland uitgevoerd, wordt gemeld. Deze studie werd in Californië bij een cohorte van 70 333 vrouwen en 55 247 mannen uitgevoerd. De gegevens met name over het verbruik van alcoholhoudende dranken, koffie en thee werden tussen 1978 en 1988 verzameld. Eind 2001 waren 330 gevallen van levercirrose gediagnosticeerd, waarvan 199 van alcoholische levercirrose.
Voor elk kopje
De resultaten tonen aan dat het verbruik van koffie met een geringer risico van cirrose, in het bijzonder van alcoholische cirrose gepaard gaat. De auteurs berekenen dat voor elk dagelijks verbruikt kopje koffie de waarschijnlijkheid om een alcoholische cirrose te ontwikkelen 22 % lager is. De auteurs hebben eveneens de gegevens van de personen onderzocht die over bloedonderzoeken beschikten, met name van de transaminasen, de enzymen die schade aan de lever vertalen. Zoals men kon verwachten zijn deze leverenzymen hoger bij de personen die veel drinken. Maar wat nieuw is, is de vaststelling dat bij degenen die alcohol drinken, deze enzymen lager zijn bij hen die eveneens koffie verbruiken in vergelijking met degenen die geen koffie drinken.
Andere vaststelling: het verbruik van thee oefent geen enkele invloed uit op het risico van cirrose, hetgeen de auteurs ertoe aanzet te besluiten dat het gevolg dat voor koffie wordt geobserveerd, niet aan de cafeïne kan worden toegeschreven (aangezien thee er onder vorm van theïne eveneens bevat).
Ook al gaat het hier natuurlijk om goed nieuws voor de liefhebbers van koffie, toch kan dat niet als een argument gebruikt worden om een overdreven verbruik van alcoholhoudende dranken te rechtvaardigen.
Nicolas Guggenbühl
Diëtist voedingsdeskundige
|