Door Nicolas Guggenbühl
News van :
29 November 2006
|
|
" Gewicht verliezen, ja, maar hoe? Het kan op twee manieren : ofwel minder calorieën innemen door een dieet te volgen, ofwel meer calorieën verbruiken door meer fysieke activiteit in te lassen. Ideaal is een combinatie van beide, helaas neemt men al te vlug zijn toevlucht tot slechts één van deze. Hoewel deze twee praktijken daadwerkelijk tot een verlies aan gewicht leiden, zijn ze, voor wat het gezondheidsaspect betreft, toch niet aan elkaar gelijk.
Edward Weiss, van het Saint Louis University's Doisy College of Health Sciences, deed een onderzoek bij senioren (50-60 jaar oud) met een zeer licht tot zeer ernstig overgewicht (BMI tussen 23 en 30). Er werden twee groepen gevormd. Aan de eerste groep werd gevraagd hun calorie-inname gedurende de eerste drie maanden van het experiment met 16 % te verminderen en vervolgens gedurende de resterende negen maanden met 20 %. Aan de tweede groep werd een fysieke activiteit opgelegd die gedurende de eerste drie maanden voor 16 % meer energieverbruik zorgde en gedurende de negen resterende maanden voor een verhoogd energieverbruik van 20 %.
Gelijk gewichtsverlies
Na verloop van één jaar was het bekomen gewichtsverlies in beide groepen hetzelfde : het eindresultaat was 9 tot 10 % gewichtsverlies in vergelijking met het aanvangsgewicht, wat als positief mag worden bestempeld. Maar ... de onderzoekers stelden vast dat bij de personen uit de groep die enkel een dieet volgden, en dit in vergelijking met de 'bewegende groep', ze meer spiermassa en spierkracht verloren en ze een lagere aërobische capaciteit vertoonden. Het gewichtsverlies in beide groepen was dus toch niet helemaal identiek.
Prof Weiss wijst er evenwel op dat het volgen van een dieet niet als negatief moet worden aanzien, het vermindert het risico op ziekten. Daarenboven blijkt uit onderzoek uitgevoerd bij knaagdieren dat een caloriebeperking mogelijk andere gezondheidsvoordelen biedt die niet met het beoefenen van fysieke activiteit kunnen verkregen worden.
Niettemin wijzen de resultaten duidelijk uit dat tussen minder eten of meer bewegen, het tweede alternatief de voorkeur verdient. Uiteraard op voorwaarde dat het hoger energieverbruik niet gecompenseerd wordt door een verhoogde calorie-inname door meer te eten, wat, instinctief vaak wel het geval is.
Nicolas Guggenbühl
Diëtist voedingsdeskundige
|