Door Nicolas Guggenbühl
News van :
20 Décembre 2006
|
|
"Het verband tussen een lipiden- of vetrijke voeding en het voorkomen van borstkanker en ook het risico van herval blijft onduidelijk. Er bestaan nochtans voldoende argumenten die erop wijzen dat een vetrijke voeding het risico van borstkanker kan doen toenemen. Het is dan ook de moeite waard de hypothese te toetsen volgens dewelke een verminderde lipidenaanbreng gunstig kan zijn bij vrouwen die voor borstkanker werden behandeld. Dat was nu net het onderwerp van de studie door Rowan Chlebowski, van het Los Angeles Biomedical Research Institute in de Harbor-University of California, bij 2 437 vrouwen die voor borstkanker in een vroegtijdig stadium waren behandeld.
De vrouwen uit de studie WINS (Women's on Nutrition Study), werden in twee groepen verdeeld : allebei kregen ze adviezen over evenwichtige voeding maar zonder meer voor de controlegroep. Bij de « interventiegroep » echter bestond de dieetdoelstelling erin de aanbreng aan lipiden te verminderen tot 15 % van de energie (wat streng is). De vrouwen van de interventiegroep kregen 8 dieetconsultaties van een uur om hen te helpen hun nieuwe manier van eten aan te leren. Bovendien konden ze deelnemen aan groepsessies op maandelijkse basis.
Min 24 %
Bij het begin van de studie namen beide groepen dezelfde hoeveelheid vetten in (56 - 57 gram per dag, hetzij ongeveer 30 % van de energieaanbreng, wat al relatief weinig is). Na een jaar daalde die aanbreng naar 33 g per dag (20,3 % van de energie) in de interventiegroep, tegenover 51 g (29,2 % van de energie) in de controlegroep.
Na een follow-up periode van gemiddeld 5 jaar, werd een balans opgemaakt. Het aantal recidieven was significant lager in de interventiegroep (9,8 %) dan in de controlegroep (12,4 %). De auteurs berekenden dat de vrouwen van de interventiegroep een risico op herval hadden dat 24 % geringer was dan die van de controlegroep.
In een redactioneel artikel gewijd aan deze studie werd echter gewezen op de moeilijke uitvoerbaarheid van dergelijke lipidenreductie en op het feit dat de rol van de lipiden nog steeds niet duidelijk opgehelderd is : inderdaad, terwijl het gemiddelde gewicht van de vrouwen vergelijkbaar was bij het begin van de studie, dan was dat van de interventiegroep ongeveer 3 kg lager dan dat van de controlegroep na 5 jaar, en dat kan eveneens een invloed uitoefenen op de waargenomen resultaten.
Nicolas Guggenbühl
Diëtist voedingsdeskundige
|