Door Nicolas Guggenbühl
News van :
17 januari 2007
|
"De lijst van voedingstroeven van plantaardige producten is lang, maar de mechanismen die aan de basis liggen van de waargenomen effecten zijn zeker nog niet opgehelderd. Zo wordt op gebied van cardiovasculaire gezondheid verondersteld dat vitamines en andere diverse antioxidantia een rol spelen. Maar die stoffen kunnen niet verklaren waarom een dieet rijk aan groenten en fruit zoals het zogenaamde « DASH » (Dietary Approaches to Stop Hypertension) in staat is de bloeddruk te doen dalen. We zouden geneigd zijn naar een ander kenmerk van vegetale producten te keren met name hun laag natriumgehalte in combinatie met hun hoog kaliumgehalte om daarvoor een verklaring te vinden. Maar het gunstige effect van de vegetale producten op de bloeddruk zou wel eens kunnen liggen bij de nitraten, die vervuilers die men eerder poogt te bannen uit de voeding, onder andere omdat ze aanleiding kunnen geven tot potentieel cancerogene bestanddelen.
Bloeddruk doen dalen
Een team van het Karolinska Institute in Stockholm heeft een kleine studie uitgevoerd bij 17 jonge volwassenen, die afwisselend een supplement met natriumnitraat of een placebo (inactieve stof) kregen. De hoeveelheid toegediend nitraat (250 mg) komt overeen met die men aantreft in 225 g spinazie. De systolische bloeddruk (het hoogste cijfer) veranderde niet in functie van de « behandeling ». Maar de diastolische bloeddruk (het laagste cijfer) daalde met 3,7 punten door inname van nitraat. De auteurs preciseren dat deze bloeddrukdaling van dezelfde orde van grootte is als die met het DASH-dieet zodat ze een nieuwe hypothese voorstellen waarin de nitraten het bloeddrukverlagend effect van vegetale producten zouden kunnen verklaren.
Voedingstabel
Deze studie, waarvan de resultaten dienen bevestigd door grootschalige studies, is zeker geen reden om supplementen met nitraten te gaan geven. Maar ze heeft de verdienste aan te tonen dat nitraten, die meestal worden beschouwd als een van de zeldzame negatieve punten in de voedingstabel van plantaardige middelen, uiteindelijk een positieve bijdrage zouden kunnen leveren bij hun troeven.
Nicolas Guggenbühl
Diëtist voedingsdeskundige
Ref : New Engl J Med 28 december 2006.
|