Nicolas Guggenbühl
News van :
7 Februari 2007
|
Het debat over geweld op het grote en/of kleine scherm, op videospelletjes of andere computerspeeltjes en hun invloed op het gedrag van adolescenten alsook op hun mentale gezondheid, is vaak het onderwerp van gesprek. Sommige stellen zich ook terecht de vraag in welke mate 'het achter een scherm zitten', welke ook de aard van de beelden is, de gezondheid beïnvloedt?
Duo consumptie
Met de BMI als referentie tonen tal van studies aan dat er een omgekeerd verband bestaat tussen de tijd doorgebracht vóór het kleine/grote scherm en zwaarlijvigheid. Niet alleen is het energieverbruik tijdens de 'consumptie' van beelden nagenoeg dezelfde als die van iemand die slaapt, maar is de vrijetijdsbesteding ook een ogenblik waarop de 'consumptie' van voedsel de vrije teugels krijgt. Als bewijs hiervan volstaat het even als laatste een bioscoopzaal te verlaten en vast te stellen dat vast en vloeibaar voedsel bijzonder gegeerd is tijdens het verslinden van filmbeelden.
Na zwaarlijvigheid is het de beurt aan de bloeddruk en de link met een sedentaire levensstijl om met de vinger gewezen te worden. Nicolas Stettler, pediater en voedingsdeskundige verbonden aan het Kinderziekenhuis van Philadelphia, leidde een onderzoek op een cohort van zowat 4500 adolescenten, leeftijd tussen 12 en 19 jaar. De steekproef werd als representatief bestempeld voor deze Amerikaanse bevolkingsgroep. De onderzoekers stelden bij de leeftijdsgroep van 12 tot 15 jaar een opmerkelijk verband vast tussen de systolische bloeddruk (bij het kloppen van het hart) en het aantal uren dat naar het grote/kleine scherm gekeken wordt.
Voorspellende factor
Het is voor de eerste keer dat onderzoek een direct en onafhankelijk verband aantoont tussen het televisiekijken en hogere bloeddrukwaarden bij adolescenten. Het is geweten dat fysieke activiteit een positieve invloed heeft op de bloeddruk, wat niet betekent dat het tegenovergestelde ook waar is. Immers, een sedentaire levensstijl is niet exact de tegenpool van een actieve levensstijl. Een hoge arteriële druk op adolescente leeftijd is een voorspellende factor voor hypertensie op volwassen leeftijd. Evengoed als zwaarlijvigheid tijdens de adolescentie een voorbode is van zwaarlijvigheid op latere leeftijd en een risicofactor voor cardiovasculaire aandoeningen betekent.
De onderzoekers deden nog een andere verbazende vaststelling: een hoog lichaamsgewicht gaat gepaard met een lagere diastolische druk (tussen het kloppen van het hart). Dit is precies het tegenovergestelde van wat bij volwassenen wordt vastgesteld. Ook hier vestigen de vorsers er de aandacht op dat adolescenten geen 'kleine volwassenen' zijn en dat de factoren die bij hen de bloeddruk bepalen niet noodzakelijkerwijze dezelfde zijn als deze die bij volwassenen een rol spelen
Nicolas Guggenbühl
Diëtist voedingsdeskundige
Ref:
Stettler N. et al. Journal of Adolescent Health, februari 2007.
|