Nicolas Guggenbühl Diëtst voedingsdeskundige
News van : 16 Augustus 2007
|
|
Met het verouderen van de bevolking wordt het behoud van de hersenfuncties een alsmaar voornamer element voor de volksgezondheid. De vormen van dementie, waarvan de ziekte van Alzheimer de meest courante is die meer dan 13 miljoen mensen in de hele wereld treft, blijven de geneeskunde zorgen baren en verminderen aanzienlijk de levenskwaliteit. Kan de voeding een rol spelen om de hersenfuncties in stand te houden en de zenuwcellen te beschermen? Het is niet onmogelijk en verschillende pistes worden nu al bestudeerd. Een ervan heeft als doel de zenuwcellen te behoeden voor schade door oxidatie. Oxidatie lijkt alsmaar meer een rol te spelen bij diverse degeneratieve processen met name in verband met het achteruitgaan van de cognitieve functies met de leeftijd.
Braambessen behoren tot de fruitsoorten met de meeste antioxidantia. Ze bevatten fenolen, anthocyanen,vooral gekend voor de hardnekkige vlekken die ze op tafelkleden of kleren nalaten. Daarom worden de braambesextracen voorae bestudeerd in verband met oxidatieverschijnselen en dat heeft al tot bemoedigende resultaten geleid. Recentelijk heeft een team Amerikaanse onderzoekers de impact bestudeerd van dergelijke extracten in de voeding van ratten op hun hersenfuncties. Gedurende acht weken kregen 344 ratten een voeding met of zonder braambesextract. Daarna kregen ze een chemische behandeling die het neuronenverlies induceert zoals in neurodegeneratieve ziekten.
Uit het labyrint geraken
De resultaten tonen duidelijk aan dat de dieren met een braambesrijk dieet beter scoren met de gedragstesten. Met name met de test van het labyrint, die courant gebruikt wordt om die prestaties te evalueren. De auteurs rapporteren eveneens dat de dieren die het braambesextract kregen minder verlies van zenuwcellen hadden als gevolg van oxidatieve stress.
Ook al gaat het hier over dieren, toch ondersteunen deze resultaten de thesis volgens dewelke bepaalde antioxiderende pigmenten kunnen bijdragen tot interessante effecten en de kleuren vormen nog een bijkoemende troef op tafel.
Nicolas Guggenbühl, Diëtst voedingsdeskundige
Referentie: Duffy KB et al. Neurobiology of Aging, doi :10.1016/j.neurobiologing.2007,04,002
|