Nicolas Guggenbühl,Diëtist Voedingsdeskundige
News van : 05/09/07
|
Als exotische vrucht vol pitten is de granaatappel eveneens zeer rijk aan antioxidantia. Hij wordt in onze streken weinig gegeten. En vergis u niet: de grenadinesiroop heeft enkel de naam ervan: vroeger werd die inderdaad bereid uit sap van de granaatappel, maar tegenwoordig wordt die uit rode vruchtensap maar zonder granaatappel bereid! De vrucht van de granaatboom brengt echter nieuwe argumenten aan die voor hem de weg van de voedingspreventie zouden kunnen openen.
Antioxidantia van de granaatappel trekken de aandacht van de onderzoekers al sinds enkele jaren. Een gerechtvaardigde interesse, gezien de resultaten van de laatste onderzoeken die door een team van de Universiteit van California in Los Angeles werden uitgevoerd. Aanvankelijk hebben zij bepaalde antioxidanten genaamd ellagitannines bestudeerd, die tot de grote familie van de polyfenolen, bij mannelijke muizen. Bij de vertering zetten deze gehydroliseerde ellagitannines ellaginezuur vrij, dat vervolgens door de intestinale flora in urolithines wordt omgezet. De analyses van stoffen, 24uur na de inname uitgevoerd, van uittreksel van granaatappels met een gestandaardiseerd gehalte in ellagitannines tonen aan dat deze metabolieten zich preferentieel in de darm, dhet colon en de prostaat concentreren.
Een nieuwe tomaat?
In een ander experiment hebben de wetenschappers het toedienen van een aftreksel van granaatappel in een model van prostaatkanker bij immunodeficiënte muizen geëvalueerd. Deze onderzoeken gaven aan dat het aftreksel van granaatappel de groei van de kankercellen belemmert. Dit remmend effect kan in het laboratorium worden aangetoond wanneer ellagotannines en verschillende urolithines die eruit voortkomen in culturen van kankercellen van de voorstanderklier worden gebracht.
Dat geeft zeker hoop voor het onderzoek voor een voedingspreventie van prostaatkanker, waarvan men jaarlijks meer dan 500 000 nieuwe gevallen wereldwijd diagnosticeert. Maar het is nog te vroeg om daaruit af te leiden dat volstaat om sap van de granaatappel te drinken om prostaatkanker te voorkomen. Deze hypothese zal nog in studies bij mensen dienen te worde n gecontroleerd. We denken hierbij aan de tomaat en haar lycopeen, een ander antioxidans dat verondersteld werd het risico van prostaatkanker te verminderen, maar dat niet in staat is gebleken om dit effect te bevestigen in de recentste onderzoeken...
Nicolas Guggenbühl, Diëtist Voedingsdeskundige
Referentie: Seeram NP en al. J Agric Food Chem 28 augustus 2007 [Epub ehead off print].
|