Volle granen voor de lijn en het hart
Het preventiepotentieel van niet geraffineerde graanproducten wordt elke dag weer bevestigd. In een nieuwe studie is aangetoond dat door gewoonweg voedingsmiddelen op basis van volle granen te gebruiken er betere resultaten worden verkregen op gebied van vermindering van buikvetmassa en op de indicators van het cardiovasculaire risico.
Nicolas Guggenbühl, Diëtist voedingsdeskundige News van:
|
Vijftig mensen werden zo ad random in 2 groepen verdeeld met als doel hen een dieet te laten volgen met dezelfde calorierestrictie (- 500 kcal per dag). Het enige verschil was dat aan een groep werd gevraagd alle middelen op basis van volle granen te vermijden en aan de andere groep om graanproducten enkel van de volle soort te gebruiken. Voor de rest waren alle adviezen over voeding en fysieke activiteit strikt identiek in beide groepen. Vol is doeltreffender Op het einde van de test die 12 weken duurde, stelden de onderzoekers in beide groepen een vergelijkbaar gewichtsverlies en verbetering van de bloedlipiden (daling van cholesterol) vast. Maar in de « volle granen »-groep werd meer vet verloren in de abdominale regio, de streek waar vetopstapeling vooral schadelijk is. Bovendien veranderde het C-reactieve proteïne (CRP), een merker van ontsteking die gepaard gaat met een verhoogd risico van diabetes, hypertensie en cardiovasculaire aandoeningen helemaal niet gelijkaardig in beide groepen: ondanks het gewichtsverlies - dat over het algemeen een daling van het gehalte van CRP met zich meebrengt - werd er helemaal geen wijziging van deze parameter waargenomen in de groep « geraffineerde granen ». In de groep "volle granen" daalde het CRP echter wel met 38 %, een orde van grootte vergelijkbaar met wat wordt vastgesteld met bepaalde geneesmiddelen (statines). Het lijkt dan ook alsmaar meer gerechtvaardigd om de geraffineerde graanproducten te vervangen door hun volle homologen (volkorenbrood, havervlokken, volle rijst en pasta, volle ontbijtgranen,...). Sommige producten kunnen gedeeltelijk vol zijn: belangrijk is dat minstens 51 % van de granen erin van de volle soort zijn. Nicolas Guggenbühl, Diëtist voedingsdeskundige Referentie: |
||
<< previous | next >> |
|
© Health and Food est une publication de Sciences Today - Tous droits réservés |