Groenten, voedsel tegen suikerziekte?
Groenten en fruit hebben vele gemene eigenschappen, behalve het suikergehalte. Dit legt misschien een omvangrijke studie uit nl. te weten: een omgekeerde verhouding in het verbruik van groenten - en niet van fruit - en het risico om een diabetes van het type 2 te ontwikkelen.
News van:
|
Bijna een op drie De analyse van de gegevens tijdens deze periode toont een omgekeerde verhouding aan tussen het eten van groenten (en niet van fruit) en de kans om een suikerziekte te ontwikkelen Bij de vrouwen in de groep die het meest groenten aten (gemiddeld 428 g/dag) zien we het risico op diabetes met 28% verminderen ten opzichte tot deze die er het minst innamen (gemiddeld 121,5g/dag). Dit beschermend effekt is voor de verschillende soorten groenten. In tegendeel werd geen enkel beschermend effekt aangetoond bij fruitverbruik. Onbekend Het mechanisme van dit beschermend effekt is niet bekend en zou kunnen voortvloeien uit de interaktie van verschillende eigenschappen zoals de aanwezigheid van vezels, magnesium, maar ook het suikergehalte veel lager in groenten dan in fruit. Na aanpassing van de aanbreng van vit C, carotene en Mg blijft het beschermend effekt merkbaar, wat er op wijst dat deze niet alleen te wijten is aan deze voedingsupplementen. De auteurs sluiten synergien niet uit met andere stoffen die aanwezig zijn zoals fytaten, lignanen of isoflavonen. Ofschoon deze resultaten alsdusdanig niet kunnen geextrapoleerd worden voor alle bevolkingsgroepen pleiten ze eens te meer voor meer groenten te eten. |
||
<< previous | next >> |
|
© Health and Food est une publication de Sciences Today - Tous droits réservés |