Door Nicolas Rousseau
" HEALTH & FOOD " nummer 58, Maart/April 2003
|
Al sinds enkele decennia neemt de consumptie van omega-3 vetzuren af in het voordeel van de verzadigde en meervoudig onverzadigde omega-6 vetzuren.
Rekening houdend met de aangetoonde rol van een aantal ervan, in het bijzonder het DHA (C 22:6 n-3, ook nog cervonzuur genoemd) bij de ontwikkeling van het zenuwstelsel, stellen sommigen zich vragen over de gevolgen van dergelijke evolutie, met name op de hersenfuncties. Die denkpiste werd gevolgd door dr. JM Bourre (INSERM), op de Journées de Nutrition Pratiques (DIETECOM)*.
Bij de mens en vooral bij het kind werd door onderzoek aangetoond dat een voeding arm aan omega-3 bij de moeder een negatief effect heeft. Premature kinderen van moeders met een omega-3 tekort vertoonden enkele jaren later problemen met het zicht en slechte IQ-testen. In een onderzoek in Canada (1) werd aangetoond dat de aanbreng van omega-3 met lange ketens vaak gering is.
De gemiddelde aanbreng van DHA + EPA bedraagt amper 0, 1 % van de energieaanbreng, dat betekent drie keer minder dan de nieuwe Belgische aanbevelingen voor vetzuren (nog te publiceren).
Effecten op het IQ
Door de aanbreng van DHA tijdens de zwangerschap te vergroten kan het IQ van kinderen beïnvloed worden. Dat is het resultaat van een recente onderzoekstudie (2). Daaruit bleek dat op vierjarige leeftijd de kinderen van moeders die een supplement kregen, hogere IQ-scores hadden (K-ABC) dan die in de controlegroep (106,4 vs 102,3). Maar toch lijkt het van vitaal belang om een goed evenwicht te behouden tussen de omega-3 en de omega-6, zo benadrukt JM Bourre (men mag niet overdrijven met de suppletie!). Bij vis hangt het gehalte aan omega-3 niet enkel af van het feit of de vis vet of mager is. Volgens JM Bourre zouden kweekvissen veel minder omega-3 bevatten dan hun wilde soortgenoten. Daarbij dient nog rekening gehouden te worden met bepaalde manieren van bereiden (paneren, frituren) waardoor het gehalte aan verzadigde vetzuren toeneemt ten koste van de makkelijk oxideerbare omega-3.
Nicolas Rousseau,
Diëtist Nutritionnist
*DIETECOM 2003. Faculteit Geneeskunde in Parijs, 6 en 7 maart 2003
Ref. :
(1) Innis SM et al. Am J Clin Nutr 2003;77(2):473-8
(2) Helland IB Pediatrics 2003 Jan;111(1):e39-44
|