Door Nicolas Rousseau
" HEALTH & FOOD " nummer 61, Oktober/November 2003
|
Met een productie van zowat 80 miljoen ton per jaar monopoliseren de Verenigde Staten de wereldproductie van soja. Van dit quotum wordt bijna 90 % onder genetisch gemodificeerde vorm verkocht. Voedingsmiddelen industrieel produceren zonder gebruik te maken van genetisch gemodificeerde soja is geen eenvoudige opdracht geworden. Er staan enorme economische belangen van grootleveranciers en producenten “made in USA” op het spel. De tactiek bestaat erin, waar ook ter wereld, landbouwgrond te vinden die nog niet met GGO-gewassen werd bebouwd. In bepaalde gebieden in China, Brazilië en Canada is dat nog het geval. In dit opzicht maakt Europa een slechte beurt omdat het gezien zijn klimaat niet in staat is om aan de behoeften van de voedingsindustrie te voldoen. Enkel enkele regio's van het Oude Continent – Frankrijk, Spanje, Italië, Oostenrijk en Hongarije – voldoen aan deze criteria. Wat meer is, Europa moedigt de kweek van soja niet aan omdat het niet de minste premie oplevert. Kortom, we draaien omheen de pot en we zullen passende oplossingen moeten vinden.
Het spoor volgen
Het voorbeeld van Alpro Soja* is representatief voor de lange af te leggen weg om aan de consument soja aan te bieden die vrij is van GGO's. Het bedrijf combineert de traceerbaarheid met de segregatie van soja. Daarvoor wordt de soja van zaad tot eindproduct minutieus gevolgd. In iedere schakel van de productie kunnen alle loten van sojabonen geïdentificeerd worden en kunnen (eventueel besmette loten) zo van elkaar gescheiden worden. Hierop kleeft evenwel een kostenplaatje dat in de prijs van het eindproduct verrekend wordt.
Concreet betekent dit dat het controlesysteem begint bij het zaaigoed dat, vooraleer het wordt gezaaid, geregistreerd en gecontroleerd wordt op de oorsprong en de afwezigheid van GGO's. Deze controle gebeurt op basis van de PCR-methode (Polymerase Chain Reaction) die als standaard detectiemethode wordt aanzien. Iedere teler (en zijn velden) staat onder contract en verbindt er zich toe de gewassen te kweken en te oogsten zonder gebruik te maken van GGO's. Het transport naar de (geregistreerde) silo's en vervolgens naar de verwerkende industrie (per boot of over de weg) is aan strenge controles onderworpen om ook maar de minste vorm van contaminatie te voorkomen. Iedere lading, overslag, tussentijdse behandeling, eventuele (lange of korte) stockage en het afladen worden geanalyseerd en door onafhankelijke instanties gecontroleerd. Er zijn ook voorschriften uitgewerkt voor het reinigen van de transportruimten (boten, vrachtwagens, ...).
In de fabriek
Alle stappen, van het zaaien tot de aankomst in het verwerkend bedrijf, worden nauwlettend geregistreerd in een document dat onafscheidelijk meereist met het lot. Enkel de sojabonen met een negatieve PCR test, uitgevoerd door een erkend en onafhankelijk labo, worden verder verwerkt.
De transformatie, waarbij d.m.v. tests gegarandeerd wordt dat de toegevoegde ingrediënten ook vrij zijn van GGO's, de afvulling en de verpakking van het eindproduct verlopen stuk voor stuk in een gecertificeerde GGO-vrije omgeving. Tijdens het ganse productieproces worden aselecte steekproeven genomen en geanalyseerd (PCR-methode) om de absolute zekerheid te hebben dat het eindproduct geheel GGO vrij is. De loten die het bedrijf verlaten krijgen een identificatienummer wat de traceerbaarheid tot op het eindpunt van de distributie toelaat.
Men zou zich in een farmaceutisch bedrijf wanen, niets is minder waar, het is een bedrijf waar ‘sojamelk' en afgeleide producten vervaardigd worden.
Nicolas Rousseau
* Persbezoek naar Valence, georganiseerd door Alpro Soja, 25 september 2003
|