.
 

Archieven> N°62 > artikel
<< previous next >>

Cacao in het hart van de bloedsomloop

Het " voedsel van de goden " bulkt van de flavonoïden met interessante werking op de gezondheid van hart en slagaders.

Door Nicolas Guggenbühl

" HEALTH & FOOD " nummer 62, December/Januari 2003

het artikel drukken

Het " godenvoedsel ", met name de cacaoboom (Theobroma) werd voor medische doeleinden gebruikt sinds meer dan 1 400 jaar bij de inheemse populaties in Noord- en Zuid-Amerika. Dat behoort nu tot het verleden en de cacao wordt heden ten dage vooral genuttigd voor het plezier. Sinds de moderne wetenschap zich is gaan interesseren voor cacao en de polyfenolen erin moeten we toch gaan geloven dat dit voedingsmiddel meer dan een pijl op zijn boog heeft.

Op het symposium " Cacao polyphenols - Potential Health Benefits ", dat doorging in het kader van de 1ste internationaal congres over polyfenolen en gezondheid*, stelde Carl Keen (Universiteit van Californië, Davis, Verenigde Staten) de diverse recente ontdekkingen voor over de effecten van de flavonoïden in cacao op de cardiovasculaire gezondheid.

Dankzij het verbruik van een voedingsmiddel of drank rijk aan flavanol stijgt al snel de concentratie in het bloed van epicatechine (EC). Dat is gecorreleerd met de verhoging van het antioxiderend vermogen van het plasma en met de afname van de oxidatieproducten van de lipiden. Reden genoeg om een maaltijd af te sluiten met een cacao-zoetigheidje…

" Aspirine "-effect

De inname van flavonolrijke voedingsmiddelen gaat gepaard met een reductie van de reactiviteit van de bloedplaatjes en met een toename van de stollingstijd in dezelfde mate als bij geringe doses aspirine. Recent hebben Keen et zijn collega's aangetoond dat de flavonolen en de procyanidines (die aanwezig zijn in cacao) een van het endotheel afhankelijke vasorelaxatie kunnen uitlokken. Dat effect lijkt in verband te staan met het stikstofoxide (NO), waarvan gekend is dat het de gladde spieren kan doen ontspannen en een vasodilatatie en een inhibitie van de trombusvorming kan veroorzaken. In een nieuwe studie, recent gepubliceerd in JAMA (1), werd aangetoond dat een eenmalige dosis van een cacaodrank rijk aan flavanolen de biologische activiteit van NO kan doen toenemen en significant de disfunctie van het endotheel doet verbeteren.

Maar er bestaan ook heel wat metabolieten van de flavonoïden die voorkomen in het bloed na inname van cacao. De experimenten van Marie-Paule Gonthier (Universiteit van La Réunion, La Réunion, Frankrijk), wijzen erop dat in tegenstelling tot de monomere vormen (catechinen), de oligomere vormen van cacao in ruime mate het colon bereiken waar ze gemetaboliseerd worden door de darmflora. Hierdoor ontstaan dan talrijke aromatische zuren die in de bloedsomloop terechtkomen. De lokale en systemische effecten van die metabolieten en ook de rol van de darmflora zullen ongetwijfeld in verdere studies onderzocht worden.

Nicolas Guggenbühl

(1) Heiss C et al. JAMA 2003;290(8):1030-1.

hoog van bladzijde

<< previous

Google

Web
H&F.be
 

 

© Health and Food est une publication de Sciences Today - Tous droits réservés