Door Nicolas Guggenbühl
" HEALTH & FOOD " nummer 68, December 2004
|
Omega-3 vetzuren zijn een top-item voor nutritionisten en zijn voer ten overvloed voor de media. Aan hun belang in een evenwichtige voeding wordt niet meer getornd en ze zijn nog steeds onderwerp van boeiend wetenschappelijk onderzoek. Ze worden ook beschreven als een nieuw miraculeus middel dat goed is voor het hart … en ook depressie bestrijdt ! Hun belang gaat daarmee verder dan alleen het algemeen nutritioneel belang, wat tot nader order de belangrijkste zorg is voor een goede gezondheid. In het zopas voorgestelde boek “Le régime Oméga-3” wordt enkel het nutritioneel aspect van de omega-3 vetzuren behandeld. In tegenstelling met wat de titel misschien laat uitschijnen is het niet het zoveelste ragedieet van een zoveelste ragevoedingsstof. Hoewel er in het boek op heel wat (omega-3)voedingstekorten gewezen wordt, is het ook geen gebruiksaanwijzing om zich met omega-3 vetzuren vol te proppen. Het boek geeft een volledig en wetenschappelijk gefundeerd overzicht van het belang van deze vetzuren en hoe een goede en evenwichtige vetsamenstelling in de voeding kan bereikt worden.
Een “Oude Continent” aanpak
Het boek is gebaseerd op het in de Verenigde Staten gepubliceerde werk van Artemis Simopoulos en Jo Robinson “The Omega Diet” (1999), geschreven voor de Amerikaanse consument. De coauteurs, Michel de Lorgeril en Patricia Salen hebben, rekening houdend met de verschillen in culturele, sociale en andere leefaspecten eigen aan het Oude Continent, het basiswerk naar Europese normen vertaald. de Lorgeril is de belangrijkste onderzoeker betrokken bij de vermaarde “Lyon Diet Heart Study waarin de uitzonderlijke cardiovasculaire eigenschappen van omega-3 vetzuren worden aangeprezen, en waarbij de diëtiste, Patricia Salen, verantwoordelijk was voor de nutritionele aspecten van de Lyon Studie. Bij het herwerken van het boek hebben de auteurs niet nagelaten dit met de recentste ontwikkelingen op het gebied van de omega-3 vetzuren aan te vullen.
In het eerste deel van het boek wordt, in een voor iedereen verstaanbare taal, een volledig overzicht van de huidige relevante wetenschappelijke inzichten van de omega-3 vetzuren geschetst. Er wordt ook uitgelegd waarom ze een onmisbare schakel zijn in een evenwichtige voeding.
In het tweede deel worden de onderzoeksresultaten van de vele studies met betrekking tot het belang van de omega-3 vetzuren bij diverse aandoeningen beschreven (hartinfarct, kanker, diabetes, hersenaandoeningen, aftakeling van het immuunsysteem, …) en waarom het evenwicht tussen omega-6 en omega-3 vetzuren zo belangrijk is.
Aan tafel !
Het derde deel is de hoofdmoot : het is zeer praktisch opgevat, waarbij verduidelijkt wordt hoe het omega-plan moet uitgevoerd worden. Er worden bijvoorbeeld zeer veel bronnen van omega-3 vetzuren vermeld, hoeveel omega-3 vetzuren er van nature in levensmiddelen aanwezig zijn, er wordt antwoord gegeven op vragen als “mag iemand met cholesterolproblemen garnalen eten?”. Terloops verwijzen de auteurs, op eerder schampere toon, naar de officiële Franse en Amerikaans voedselaanbevelingen, die te veel belang hechten aan de koolhydraten en te weinig aan het belang om goede kwaliteitsvetten in te nemen.
Het omega-plan is meer dan alleen maar de aanbeveling om meer noten, koolzaadolie en vette vissoorten op het menu te zetten. Het plan wijst ook op de noodzaak om andere voedingsmiddelen zoals groenten en fruit of peulvruchten op het bord te brengen en geeft raadgevingen om ‘gezonde’ boodschappen te doen. Het plan mondt uiteindelijk op het bord uit, waar eetgenoegens, gastronomie en gezondheid tot één harmonieus geheel verweven zijn. Talrijke recepten ronden het boek af, waarbij zeker ook fijnproevers aan hun trekken komen met onder meer brownies met chocolade, forel in wijn met kruiden, …
Nicolas Guggenbühl
Referentie :
Le régime Oméga 3. Le programme alimentaire pour sauver notre santé. Par A Simopoulos et J Obinson, adapté par M de Lorgeril et P Salen. EDP Sciences 2004. ISBN 2-86883-728-X. |