" HEALTH & FOOD " nummer 80, December 2006
|
Het receptenboek 'Smaak en evenwicht, zo eenvoudig!' onderscheidt zich duidelijk van andere kookboeken die op de markt te vinden zijn. Het is een uniek samenspel van diverse partijen: de receptenopsteller, Marie-Claire Quittelier, een voedingsdeskundige, de Belgisch Cardiologische Liga en Delhaize. Dat eetgenoegens en gezondheid heel het jaar door harmonieus en eenvoudig te combineren zijn, blijkt overduidelijk bij inkijken van in het boek.
Goedgekeurd !
Gastronomie en smaak blijven ook in dit boek hét basisgegeven. De auteur heeft willen aantonen dat het vrij eenvoudig is om een gezonde en smakelijke voeding met inventieve en authentieke gerechten in een handomdraai klaar te maken. De hoofdbekommernis was om smakelijke en heerlijke gerechten op te stellen. De lezer zal geenszins ontgoocheld zijn. Hij/zij zal er niet alleen nieuwe smaken in ontdekken maar ook de moderne gastronomische trends. Al deze ontdekkingen zijn geheel op rekening van Marie-Claire Quittelier te schrijven. Ze heeft al haar creativiteit, haar zin voor fijnheid, haar talenten in de creatie van de gerechten gestoken. Dit alles overgoten met een behoorlijke portie gezonde voeding. De recepten werden opgesteld in samenspraak met Nicolas Gugghenbühl, voedingsdeskundige, die, daar waar nodig, bijstuurde qua ingrediëntenkeuze en bereiding. Een samenwerking die borg staat voor geprezen combinatie van gastronomie en gezonde voeding.
Duidelijk, vers en nauwkeurig
Er werd aan alles gedacht. Het boek is in twaalf delen onderverdeeld, verwijzend naar de twaalf maanden van het jaar. Voor elke maand zijn tien recepten uitgewerkt, van voorgerecht tot nagerecht. Marie Claire Quittelier slaagde er bijzonder wel in om het aanbod van seizoenproducten te respecteren. De groenten, fruit, vis van het seizoen komen op het gepaste moment aan bod. Ieder gerecht is ook prachtig afgebeeld en nodigt de lezer uit om onmiddellijk zelf aan de slag te gaan. De gerechten kregen ook een verleidelijke titel en omschrijving mee, een vlotte verduidelijking van de bereidingswijze en een gedetailleerde lijst van de nodige ingrediënten. Vaak wordt een bijkomende garnituur voorgesteld en worden er aanbevelingen voor de passende wijnen gegeven, en niet te versmaden ... de kneepjes van de chef ontbreken niet ! Op het einde van ieder gerecht staat de nutritionele samenstelling vermeld en worden de markante voedingseigenschappen van bepaalde gebruikte voedingsmiddelen aangehaald.
Voorbeelden doorheen de maanden
Bijvoorbeeld de maand december, dé feestmaand bij uitstek. Feest met vrienden en familie, feest op het bord en ... feest in het boek van Marie-Claire Quittlier. Een greep uit de gerechten : lauwe salade van linzen met gegrilde eendenlever en truffelolie; gegrilde eendenborst, lauwe vinaigrette met balsamico en roze peper; tongrolletjes met nori en een salsa van citrusvruchten en granaatappel enzovoort. Enkele maanden verder in het jaar, de lente. Maart rijmt met vichyssoise van zoete aardappelen met gemberwortel; Thaise noedels met groenten; pasta met borlottibonen enzovoort. Wat is er aan gezond aanbod tijdens de zomer ? Gazpacho van watermeloen; tartaar van meloen met krokante rauwe ham; gegrilde zoete aardappelen met een balsamico-gember vinaigrette; dessert met yoghurt en bosbessen, ...
Voedselbronnen
Over het algemeen kan gesteld worden dat voedingsmiddelen die bij een hoge temperatuur bereid worden mogelijk een hogere concentratie aan AGE's, of hun voorlopers, bevatten. Het blijken vooral vet- en eiwitrijke voedingsmiddelen te zijn die hiertoe in belangrijke mate bijdragen. Bij koolhydraatrijke en vetarme levensmiddelen blijkt dit effect minder uitgesproken te zijn. Een onderzoeksteam bepaalde de hoeveelheid AGE's aanwezig in diverse soorten levensmiddelen (5). Ze baseerden zich hiervoor op de aanwezigheid van een merker, het N-carboxylmethyllysine (CML), die de aanwezigheid van AGE's aantoont. Ze deden dit met behulp van een soort ELISA-test. Uit hun resultaten blijkt dat vetrijke voedingsmiddelen het meeste AGE's bevatten (gemiddeld 100 kU/g voedingsmiddel), gevolgd door vleesgerechten (43 kU/g). Verder wijzen de onderzoekers erop dat de bereidingstijd en de -temperatuur, alsook de vochtigheidsgraad van de levensmiddelen mede bepalend zijn voor de hoeveelheid AGE's in de voeding. Roosteren (225°C) en frituren (177°C) leiden tot de hoogste concentratie aan AGE's, gevolgd door braden in de oven (177°C) en koken (100°C). Ook bruingekleurde voedingsmiddelen of dranken, onder meer door toevoeging van kleurstoffen zoals bijvoorbeeld in coladranken (ook al zijn deze niet gesuikerd), bevatten meer AGE's in vergelijking met producten van hetzelfde type.
Referencies:
Quitellier MC 'Smaak en evenwicht, zo eenvoudig!' Food BAI Food
ISBN 90 858601 80
Prijs 14.95 euro
.
|