.
 

Archieven> N°85 > artikel
<< previous next >>

Prebiotica: uitstekende gezondheidsvezels

De gezondheidseigenschappen van vezels met prebiotische eigenschap-pen zijn trouwe bondgenoten in de strijd tegen diabetes en het metabool syndroom.

" HEALTH & FOOD " nummer 85, November - December 2007

het artikel drukken

Hoe meer men er over te weten komt, hoe meer men overtuigd wordt van de gezondheidstroeven die ze bezitten. Hun metabole invloeden lijken bijzonder waardevol, zeker in het huidige klimaat van de toenemende obesiteit, type 2 di-abetes en het metabool syndroom.

Zeer bijzondere vezels

Een prebioticum kan als volgt worden omschreven: iedere niet verteerbare sub-stantie die op een selectieve wijze de groei en/of de activiteit van bepaalde bac-teriën in de darm van de consument stimuleert. Een prebioticum heeft een heil-zaam effect op het lichaam. Twee zeer courant gebruikte prebiotica zijn inuline en fructo-oligosacchariden (FOS). Inuline wordt uit de cichoreiwortel gehaald en is van nature aanwezig in bepaalde planten. De FOS, hydrolyseproducten van inuline, hebben een mindere polymerisatiegraad dan inuline. Het toedienen van prebiotica aan verschillende groepen van individuen leidt in alle situaties tot een toename van de bifidogene colonflora, een toestand die aanhoudt zo lang prebio-tica worden ingenomen. Bij de fermentatie van prebiotica in de bifidogene flora worden er bepaalde korte-vetzuurketens gevormd die ter hoogte van de darm-slijmvliezen geabsorbeerd worden. Men kan derhalve stellen dat prebiotica een systemische invloed hebben in het lichaam.

Door A meer B

Prebiotica hebben een positieve invloed op de bloedlipiden. In een studie bij vol-wassenen kon dit duidelijk worden aangetoond. De proefpersonen kregen een koolhydraatrijke en vetarme voeding toegediend met daarbij 10 gram inuline per dag. In vergelijking met de controlegroep, die een placebo kreeg, daalden de triglyceriden in het bloed alsook de lipogenese in de lever. Daarenboven stimu-leerden de fermenteerbare vezels de intestinale productie van GLP-1 (Glucagon-Like Peptide-1). Het is een peptide dat het verzadigingsgevoel beïnvloedt en te-vens een rol speelt in het glucosemetabolisme. Door de inname van prebiotica wordt ook de totale voedselinname beïnvloed, wat in een pilootstudie kon worden aangetoond. Gezonde volwassenen namen 's morgens en 's avonds een hoeveel-heid oligofructose in, met als resultaat (in vergelijking met een controlegroep die dextrine maltose innam): een toename van het verzadigingsgevoel en een ver-minderde voedselinname van ordegrootte 5%. In een andere studie, uitgevoerd bij adolescenten over een periode van één jaar, stelden de onderzoekers volgend resultaat vast: in de onderzoeksgroep, die dagelijks het equivalent van een men-geling inuline en oligofructose (8 gram) kreeg toegediend, steeg de BMI met 0,7 kg/m² per jaar. Voor pubers is dit een normale toename. In de controlegroep, die een placebo innamen, was de toename van de BMI opmerkelijk hoger, name-lijk 1,2 kg/m².

Drie verschillende vezels

Fibrosuc, een voedingssupplement op basis van vezels verpakt in kleine zakjes, bevat drie prebiotische bestanddelen met een verschillende polymerisatiegraad: oligosacchariden uit cichorei (fructanen met korte ketens), inuline uit cichorei (fructanen met lange ketens) en gom uit acacia (arabinogalactanen). De aanwe-zigheid van deze drie soorten vezels, die op een verschillende wijze in het li-chaam worden verteerd, garandeert een fermentatie over het ganse maagdarm-kanaal. Om Fibrosuc een zoete smaak te geven, en om het supplement gemak-kelijker in de dagelijkse voeding te kunnen blijven gebruiken (zonder suiker te moeten toevoegen), is er een zoetstof (acesulfaam-K) aan toegevoegd. Dagelijks drie kleine zakjes Fibrosuc leveren 9 gram prebiotische vezels, een hoeveelheid waarvan kon worden aangetoond dat het een significante heilzame werking heeft voor de consument.

Referenties

Letexier D, Diraison F, Beylot M. Am J Clin Nutr 2003; 77: 559-64. Abrams SA et al. Journal of Pediatrics 2007; 151: 293-8. Cani PD et al. Eur J Clin Nutr 2006; 60: 567-72.

hoog van bladzijde


Google

Web
H&F.be
 

 

© Health and Food est une publication de Sciences Today - Tous droits réservés