Door Dr. Jean Andris
" HEALTH & FOOD " nummer Speciaal, Mei 2006
|
Geen reden tot paniek : ouder worden doen we vanaf onze eerste levensdag. Onze cellen zijn genetisch geprogrammeerd om een bepaalde tijd te leven, en de veroudering van de cellen wordt als het ware door een bijgevoegd programma geregeld. In de genetische kern van de cellen worden kwantitatieve en kwalitatieve gegevens opgeslagen die mede de structuur en de werking ervan bepalen. Deze gegevens worden vermengd met invloeden van buitenaf: warmte, koude, pollutie, e.d. Tot op zekere hoogte is het mogelijk deze omgevingsfactoren te beïnvloeden. Zo weten we uit wetenschappelijk onderzoek dat de kwaliteit van de voeding zowel een positieve als negatieve invloed kan hebben op dit proces.
Structureel en functioneel
Het cellulair verouderingsproces is de oorzaak van veroudering van onze organen. Het al dan niet oud worden is grotendeels afhankelijk van de staat van deze organen. Het aantal neuronen in de hersenen vermindert. De functionele doeltreffendheid van de hersencirculatie neemt af, waardoor ook de functionaliteit en de aanmaak van bepaalde neurotransmitters afneemt. Ook de functionele activiteit van de endocriene klieren vermindert en ook de soepelheid waarmee de doelorganen reageren verandert. Deze veranderingen hebben niet altijd een verminderde weerstand ten aanzien van het hormoon voor gevolg; er kunnen ook wijzigingen in de stabiliteit van de hormonenrespons optreden. Onze spieren, huid, organen wijzigen voortdurend en hun werking evolueert voortdurend. Neem het voorbeeld van de beenderen : ze worden brozer. Het is niet zonder reden dat dit voorbeeld wordt aangehaald. Sinds lang weten we dat we enerzijds een optimaal botkapitaal kunnen opbouwen tijdens onze kinderjaren en anderzijds dat de aftakeling van dit kapitaal op latere leeftijd kan afgeremd worden. Al lijkt dit voorbeeld vanzelfsprekend, dit geldt in zekere zin ook voor alle andere organen.
Beschikbare hefbomen
We beschikken over twee belangrijke hefbomen om ons organisch en functioneel kapitaal eerst te ontwikkelen en het vervolgens te beschermen. Deze zijn : enerzijds een evenwichtige en aangepaste voeding en anderzijds voldoende fysieke activiteit. Dit geldt voor om het even welke leeftijd, ook voor senioren. Uiteraard moet dit hand in hand gaan met een gezonde levensstijl : niet roken, schadelijke (genees)middelen bannen, matig gebruik maken van alcohol, zoveel mogelijk pollutie vermijden enzovoort. Naast onze cellulaire, organische en lichamelijke integriteit gelden dezelfde principes voor onze intellectuele en sociale integriteit. Daarom : blijf intellectueel en sociaal actief; train regelmatig het geheugen; doe activiteiten bij voorkeur samen met anderen, het is levensverrijkend. Dit alles komt zonder twijfel de kwaliteit van het leven ten goede.
Blijf actief bezig
Deze beschouwingen helpen ons om beter het begrip ‘geslaagd oud worden’ te begrijpen. Blijf actief en geïnteresseerd in de buitenwereld, blijf evolueren. Stem leefmogelijkheden harmonieus af op de fysieke, psychische en sociale omgeving. Zie het leven als een rustig stromende rivier, en stem zoveel mogelijk de omstandigheden harmonieus op elkaar af.
Dr. Jean Andris |