Door Nicolas Rousseau
" HEALTH & FOOD " nummer 61, Oktober /November 2003
|
Er wordt aangenomen dat een tekort aan magnesium een negatief effect heeft op de gezondheid van hart en bloedvaten. Omdat het verband nog niet helemaal duidelijk is hebben onderzoekers verbonden aan de School voor Geneeskunde, Universiteit Virginia gepoogd daar meer klaarheid in te brengen.
Hiervoor hebben ze einde de jaren zestig 7172 mannen gerekruteerd, deelnemers aan het Honululu Heart Program, die toen tussen 45 en 68 jaar oud waren. De mannen werden dertig jaar gevolgd en er werden 1431 cardiale (fatale en niet fatale) incidenten genoteerd. Na correctie voor de leeftijd, stelde men vast dat de incidentie van de ongevallen verschillend was in functie van de magnesiumstatus: die bedroeg 7.3 per 1000 persoon-jaren in het laagste quintiel (50.3 tot 186 mg/d), tegen 4 in het hoogste quintiel (340 tot 1183 mg/d).
Na correctie van de leeftijd en andere voedingsstoffen, blijkt het risico om een coronaire aandoening te ontwikkelen met een factor tussen 1.7 en 2.1 hoger ligt in het laagste quintiel in vergelijking met het hoogste quintiel.
Nicolas Rousseau
Ref. :
Abbott RD et al. Am J Cardiol. 2003 ;92(6):665-9. |