Door Nicolas Rousseau
" HEALTH & FOOD " nummer 61, Oktober /November 2003
|
Uit een Amerikaans onderzoek, uitgevoerd bij 16 000 jongens en meisjes tussen 9 en 14 jaar oud, blijkt dat diëten op lange termijn het gewicht doen toenemen. Het onderzoeksteam noteerde dat 25 % van de meisjes en 13.8 % van de jongens in die leeftijdsgroep af en toe een vermageringsdieet volgde. Dit percentage daalde respectievelijk tot 4.5 % en 2.2 % in geval het dieet op regelmatige basis werd gevolgd.
Vreemd genoeg bleek dat de adolescenten die een dieet volgden meer aan gewicht toenamen dan de adolescenten die niet wilden vermageren. De onderzoekers stelden hiervoor twee hypothesen voorop. De eerste is van metabole aard: de opeenvolging van de vermageringsdiëten doet het basaal metabolisme dalen, waardoor minder calorieën nodig zijn om het lichaamsgewicht op peil te houden of om overgewicht te ontwikkelen.
De tweede houdt verband met de beperkende voeding aan zich: op lange termijn is dit onhoudbaar; het diëten gaat dan ook vaak gepaard met periodes van boulimie, wat meer voorkomt bij de meisjes en nauw verband houdt met de aard van het dieet. Voor de beide seksen deed men volgende vaststellingen: bij de meisjes OR = 5.10 in geval van een occasioneel dieet, 12.4 bij een regelmatig gevolgd dieet; bij de jongens was dit respectievelijk 3.49 en 7.30.
Nicolas Rousseau
Ref :
Alison E et al. Pediatrics 2003;112(4):900-906 |