Door Nicolas Rousseau
" HEALTH & FOOD " nummer 66, Augustus/September 2004
|
Eiwitten aan sportdranken toevoegen kan net dat kleine meer geven wat nodig is om het verschil te maken, in het bijzonder bij duursporten. Onderzoekers aan de James Madison University te Harrinsonburg in de staat Virgina, onderwierpen 15 wielrenners aan een uithoudingstest tot ze uitgeput waren. De proeven werden twee maal uitgevoerd, telkens met een tussentijd van 48 uren, waarbij de uithoudingstest tijdens de tweede dag meer doorgedreven werd. Tijdens ieder experiment moest om de 15 minuten gedronken worden, ofwel een standaard sportdrank, ofwel een drank verrijkt met wei-eiwitten.
Het verdict : door de eiwitverrijking kon de inspanning met gemiddeld 29 % verlengd worden tijdens de eerste dag en met 40 % tijdens de meer doorgedreven krachtinspanning. De onderzoekers stelden ook vast dat wanneer meer eiwit wordt ingenomen er minder spierletsels optraden. Als bewijs hiervan stelde men een lagere concentratie aan creatine fosfokinase vast, een enzym dat tijdens spierinspanningen vrijkomt. De onderzoekers vermoeden dat eiwitverrijkte sportdranken de eiwitsynthese ondersteunen en het herstel van de spiervezels bevorderen en daarenboven krijgen ze nog een kleine hoeveelheid extra calorieën.
Nicolas Rousseau
Med Sci Sports Exerc. 2004;36(7):1233-8 |