.
 

Archieven> Artikel> N°66
<< previous next >>

Minder vet met fruit

Door Nicolas Guggenbühl

" HEALTH & FOOD " nummer 66, Augustus/September 2004

het artikel drukken

De aanhangers van de ‘Atkinsrage’, die zweren bij een bijzonder vetrijke en een koolhydratenarme voeding (eten ook geen fruit), zullen voortaan een toontje lager moeten zingen. Onderzoekers van de Laval Universiteit van Quebec hebben de wijzigingen van het voedingspatroon over een periode van zes jaar bij 248 vrijwilligers betrokken bij de Quebec Family Studie grondig geanalyseerd. Ze volgden de evolutie van het lichaamsgewicht alsook enkele indicatoren verband houdend met overgewicht (percentage vetmassa, onderhuids vet en heupomtrek).

De resultaten wijzen uit dat wanneer in de loop der jaren minder voedingsmiddelen uit de vetgroep worden gegeten of meer voedingsmiddelen uit de fruitgroep, dit als een voorspellende factor kan worden aanzien voor de toename van lichaamsgewicht en zwaarlijvigheid op latere leeftijd. Bij nadere analyse van de gegevens blijkt dat de twee groepen van levensmiddelen die het nauwst met het ontstaan van overgewicht en zwaarlijvigheid in (omgekeerde) correlatie staan, fruit, afgeroomde melk en half afgeroomde melk zijn. Hierbij valt op te merken dat enkel het fruit in zijn geheel, en niet de vruchtensappen, verband houden met deze toch wel belangwekkende vaststelling.

Nicolas Guggenbühl

Ref. :
Drapeau V et al. Am J Clin Nutr 2004 ;80(1) :29-37.

hoog van bladzijde

<< previous

Google

Web
H&F.be
 

© Health and Food est une publication de Sciences Today - Tous droits réservés