Door Nicolas Guggenbühl
" HEALTH & FOOD " nummer 72, September 2005
|
Uit diverse observatiestudies blijkt duidelijk dat het risico op cardiovasculaire aandoeningen en kanker minder groot is bij gezonde personen met een ruim voldoende aanbreng van vitamine E, zij het via de voeding en/of via voedingssupplementen. Tot op heden zijn interventiestudies niet in de mogelijkheid om deze heilzame invloeden van vitamine E te bevestigen. Tot op heden is er bijzonder weinig onderzoek verricht bij gezonde personen die over een voldoende lange tijd werden gevolgd. Vandaar de belangstelling voor de nieuwe gegevens afkomstig van de Women’s Health Study, uitgevoerd door een onderzoeksteam verbonden aan de school voor maatschappelijke gezondheid van Harvard, Boston. In de studie werden gezonde vrouwen gedurende 10,1 jaar gevolgd.
Om de invloed van vitamine E suppletie (600 IE vitamine E van natuurlijke oorsprong) te kunnen evalueren werd een groep van 40 000 vrouwen at random samengesteld. In vergelijking met een controlegroep vertonen de resultaten geen significant verschil aangaande het onverwachts voorkomen van cardiovasculaire incidenten (myocardinfarct, ischemische cardiovasculaire- of hersenaandoeningen). De cardiovasculaire sterfte bij toediening van vitamine E was wel significant gedaald (-24%). Noch de incidentie van kanker, noch de mortaliteit als gevolg van kanker werden door de vitamine E significant gewijzigd. De auteurs besluiten dat de bekomen resultaten geenszins pleiten voor een vitamine E suppletie ter preventie van cardiovasculaire aandoeningen of ter voorkoming van kankers bij vrouwen.
Nicolas Guggenbühl
Diëtist, voedingsdeskundige
Referentie:
Lee IM et al. JAMA 2005;264(1):56-65. |