" HEALTH & FOOD " nummer 78, September 2006
|
Essentiële rol
Selenium is een co-factor van het gluthathion peroxidase enzym dat, in synergie met vitamine E, de celmembranen beschermt tegen de schade aangericht door de peroxiden van de verzadigde vetzuren en van het geoxideerd water. Ook bij de synthese van het co-enzym Q10, een antioxidant, speelt selenium een rol, alsook bij de transformatie van het T4 en T3, de actieve vorm van het schildklierhormoon. Het komt tenslotte ook tussenbeide in het metabolisme van het arachidonzuur, bij de regulatie van de immuuncompetente cellen (versterken de weerstand tegen virussen), de gezondheid van de huid, beschermen de vetbestanddelen en werken als een filter ten aanzien van ultravioletstralen. Selenium is aanwezig in onze tanden, nagels, testikels en ... de spermatozoïden, waar het bijdraagt tot hun mobiliteit.
Uit enkele studies blijkt dat selenium, toegediend in hoge dosissen, mogelijk beschermend werkt tegen leeftijdsgebonden maculadegeneratie (DMLA) en in het bijzonder, in samenwerking met andere antioxidanten, ter preventie van cataract. Een tekort aan selenium wordt ook in verband gebracht met een stijgend voorkomen van periodes van depressie en diverse andere humeurstoornissen, zoals angst. Studies aangaande de invloed van selenium op kanker zijn nog niet volledig afgerond, al blijkt selenium op dit vlak veelbelovend te zijn (meer in het bijzonder in verband met huid-, prostaat- en darmkanker).
Biobeschikbaarheid
Vitamine C bevordert, zoals dit ook het geval is met ijzer, de opname van selenium.
Voedselbronnen
De hoeveelheid selenium in voedingsmiddelen wordt in aanzienlijke mate beïnvloed door de samenstelling van de bodem en verschilt sterk van streek tot streek. In bepaalde gebieden in Azië, waar zeer weinig selenium in de bodem aanwezig is, stelt men tekorten aan selenium vast die aanleiding geven tot ernstige cardiale (de ziekte van Keshan), beender- (de ziekte van Kashin-Beck) en neuromusculaire aandoeningen. Ook voor wat België betreft is de bodem, in vergelijking met Duitsland bijvoorbeeld, niet bijzonder rijk aan selenium. De beste bronnen van selenium zijn vlees, vis, orgaanvlees, melk en eieren die samen ongeveer de helft van de behoefte dekken. Ook groenten (look, champignons, koolsoorten, witloof), volle graanproducten, gedroogd fruit (Braziliaanse noot is één van de rijkste bronnen) en fruit (bananen) zijn goede bronnen van selenium.
Behoefte
Hieromtrent is weinig duidelijkheid. Sommigen zijn van oordeel dat een dagelijkse aanbevolen hoeveelheid van 70 mcg selenium per dag voor een volwassene ontoereikend is voor een optimale werking in het lichaam. Tot op heden is ook nog geen minimale beschermende hoeveelheid bepaald. Hieronder de aanbevelingen van de Hoge Gezondheidsraad.
Behoefte |
|
Kinderen
(7-10 jaar) |
Kinderen
(11-14 jaar) |
Kinderen
(15-18 jaar) |
Volwassenen |
Volwassenen
Ouder dan 60.
Zwangerschap Borstvoedig
|
DAH |
30 mcg |
Jongens 40 mcg
Meisjes 45 mcg
|
50 mcg |
200 mcg |
70 mcg |
Toxiciteit
Een dagelijks ingenomen hoeveelheid van 3.2 mg kan, volgens de Hoge Gezondheidsraad, tot ernstige intoxicatieverschijnselen leiden, met huidontsteking, distrofie van de nagels, alopecia en neurologische afwijkingen zoals paresthesie en paralyse tot gevolg.
70 mcg selenium zit in :
35 g spinazie
80 g sardines
123 g mosselen
170 g garnalen
200 g gekookte, ontvette ham
450 g varkenvlees
175 g kalfslever
100 g deegwaren met ei (rauw gewicht)
175 f volle rijst (rauw gewicht)
70 g Braziliaanse noot
350 g look
230 g kip
280 g emmental/span>
|