Door Nicolas Guggenbühl
News van :
30 Januari 2003
|
Taurine is de “star” geworden van heel wat "smart-drinks", de zogenaamde « energiegevende » drankjes. Het dankt zijn naam aan de ontdekking ervan in de galblaas van een stier (het maakt deel uit van de galzouten). Dat aminozuur is niet onontbeerlijk, behalve in bepaalde omstandigheden zoals bijvoorbeeld bij de pasgeborene, vooral bij prematuren. De symbolische kracht van taurine, dat soms wordt voorgesteld als extract van stierenteelbal, verliest veel van zijn pluimen als die zogezegde passepartout voor een slapeloze nacht ook wordt toegevoegd aan melk voor zuigelingen!
Soepelheid van de bloedvaten
Dat belet niet dat taurine toch een zeker belang zou kunnen hebben voor de mens. Onderzoek vooral bij ratten heeft dat aminozuur leverbeschermende effecten toebedeeld, maar dat maakt van een Red Bull-wodka nog geen gezondheidscocktail ! Recent heeft een Brits team het effect van een suppletie met taurine onderzocht op de vasodilatatie die afhangt van het endotheel (VDE). Die functie is veranderd bij rokers in goede gezondheid en bij mensen met een dyslipidemie die lijden aan arteriosclerose. Het endotheel is de fijne cellaag die de binnenzijde van de bloedvaten bedekt. Het speelt een belangrijke rol bij de regeling van de vaattonus en de preventie van trombose. Het is die laag die in de eerste plaats beschadigd wordt bij arteriosclerose.
In het vermelde onderzoek kreeg een groep jonge algemeen gezonde rokers dagelijks een supplement met taurine of de vitamine C. Na een « washout » (periode waarin de studiepersonen niets krijgen) van 2 weken werden de groepen met het supplement (vitamine C of taurine) omgekeerd. De metingen voor de interventie werden vergeleken met die van een groep niet-rokers. Daaruit bleek dat de VDE significant gewijzigd was bij de rokers: de diameter bleef praktisch onveranderd na plaatsen van een knelband, terwijl die dan bij niet-rokers bijna verdubbelde. Na suppletie met taurine stelden de auteurs echter vast dat de VDE bij rokers helemaal vergelijkbaar werd met die bij niet-rokers. Vitamine C gaf eveneens een verbetering die echter minder spectaculair was.
Vis ook !
De verklaring voor die vaststelling lijkt in een andere observatie te liggen: na suppletie met taurine worden de concentraties van stikstofmonoxide (NO) en cytokine endotheline-1 (ET-1), twee door het endotheel aangemaakte natuurlijke moleculen die een rol spelen bij de regeling van de slagadertonus, vergelijkbaar met die bij niet-rokers. Die gegevens wijzen erop dat dankzij taurine de bloedvaten van rokers hun “soepelheid” kunnen herwinnen zoals die bestaat bij niet-rokers. Dat is nochtans geen alibi om te roken onder het voorwendsel dat men een drankje met taurine drinkt. Die drankjes hebben trouwens niet het monopolie als bron van taurine: dat aminozuur komt wijd verspreid voor in voedingsmiddelen die dierlijke eiwitten bevatten, vooral in vis. De hoeveelheid taurine die in dit onderzoek werd gebruikt (1,5 g) komt overeen met die in 100 g vis…
Nicolas Guggenbühl
Ref. :
Fennessy FM et al. Taurine and Vitamin C Modify Monocyte and Endothelial Dysfunction in Young Smokers. Circulation, vol 107, 28 januari 2003 (via snelle toegang 6-01-03) |