Door Nicolas Rousseau
News van :
07 Februari 2003
|
De frieten hebben het warm gehad ! In de loop van het voorbije jaar zouden Zweedse vorsers in frietaardappelen (chips, frieten), maar ook in sommige koekjes en broodsoorten hoge gehalten hebben aangetroffen van een stof die kankerverwekkend is bij dieren: acrylamide. Algemene verbijstering in de wetenschappelijke wereld! Acrylamide is een product dat gevormd wordt tijdens het bakken op hoge temperaturen van zetmeelrijke voedingsmiddelen (rijst, aardappelen, graanproducten)…
In een nieuw onderzoek door de School vpor Volksgezondheid in Harvard en het Karolinska Institute in Zweden wordt de aardappel van alle blaam gezuiverd. De gehalten die bij dieren gebruikt werden zouden veel hoger zijn dan degene die in de voeding van mensen worden aangetroffen.
De onderzoekers hebben de blootstelling aan acrylamide in de voeding onderzocht bij 987 mensen met kanker van de dikdarm, de blaas, de endeldarm of de nier en in het bord van 500 mensen in perfecte gezondheid. Veertien verschillende voedingsmiddelen werden ingedeeld op basis van hun niveau van besmetting met acrylamide : sterk (tussen300 en 1200 mg/kg) of matig (tussen 30 en 299 mg/kg).
Op het einde van het onderzoek bestond er geen twijfel over dat onafhankelijk van de blootstelling, de ingenomen doses zonder effect zijn op het ontstaan van blaas- of nierkanker. Beter nog, eigenaardig genoeg was er bij de mensen met de hoogste consumptie van acrylamide 40 % minder colorectale kanker, in vergelijking met mensen met lagere innamen. Volgens de auteurs van dit onderzoek kan die paradox misschien verklaard worden door een andere voedingsfactor die beschermend werkt in voedingsmiddelen met amylaten: het hoge vezelgehalte!
Uit dit onderzoek blijkt eens te meer het gevaar om al te snel alarmerende gegevens bij dieren naar de mens over te zetten. In geval van acrylamide zijn de doses in de voeding te gering ofwel kan ons lichaam het elimineren.
Nicolas Rousseau
Ref. :
Mucci LA et al Br J Cancer 2003 ; 88(1) :84-89 |