.
 

News 2003
<< previous next >>

Bonen in de buik…

Vaak wordt gezegd dat bonen en peulvruchten in het algemeen moeilijk verteerd worden en de buik doen opzetten… Aan dat probleem zou verholpen zijn door een Israëlisch team dankzij natuurlijke fermentatie.

Door Nicolas Rousseau

News van :
02 Juli 2003

het artikel drukken

Bonen bevatten veel vezels, complexe koolhydraten en “goede” onverzadigde vetzuren. Ze hebben dan ook heel wat nutritionele troeven. Hun lovenswaardig profiel wordt spijtig genoeg verpest door natuurlijke bestanddelen waardoor de vertering ervan moeilijk wordt of zelfs echt hinderlijk en onaangenaam voor sommige mensen met een “gevoelige” darm. Sommige koolhydraten, met name stachyose, ajugose en verbascose, worden niet verteerd (we beschikken niet over de nodige enzymen daartoe) in de dunne darm en worden gefermenteerd in het colon. Dat gaat dan gepaard met een opgeblazen en winderig gevoel…wat voor ongewenste aandacht kan zorgen in de omgeving! Vooral vrouwen houden daar niet van en vermijden dan ook de consumptie ervan met als argument een onesthetische opzetting van hun buik…Slechte vooruitzichten voor de badpakken!

Een Israëlisch team zou nu een oplossing gevonden hebben. Door een eenvoudig procédé van natuurlijke fermentatie (wat dus eigenlijk in het colon zou moeten gebeuren) konden zij na 48 uur een vermindering bekomen met bijna 72 % van de concentraties stachyose bij bonen. Als dat proces tot 96 uur verlengd wordt, is het bestanddeel dat flatulentie veroorzaakt praktisch volledig geëlimineerd (voor 95 %). Die methode biedt nog andere voordelen, vooral in verband met de verteerbaarheid van de eiwitten, de textuur en het aroma van het product. Kunnen op die manier die voorouderlijke voedingsmiddelen op smaak van de huidige generatie gebracht worden? Spijtig genoeg worden tegelijk ook de andere oplosbare vezels volledig geëlimineerd…

Nicolas Rousseau
Diëtist voedingsdeskundige

Bron :
Granito M. JSFA, 83, 10, Augustus 2003

hoog van bladzijde

<< previous

Google

Web
H&F.be
 

© Health and Food est une publication de Sciences Today - Tous droits réservés