Door Nicolas Guggenbühl
News van :
09 Juli 2003
|
Het verminderen van het vetgehalte in zuivelproducten en het vervangen van melkvet, rijk aan verzadigde vetzuren, door plantaardige vetstoffen, rijk aan meervoudige onverzadigde vetstoffen, wordt als gunstig beschouwd voor tal van gezondheidsaspecten, met name het cardiovasculaire risico en de gewichtscontrole. Maar wat goed is voor volwassenen is niet noodzakelijk ook gunstig voor kleine kinderen…
Kindjes onder controle
Een Nederlands team heeft het verband onderzocht tussen voeding en astma bij jonge kinderen. De onderzoekers hebben in detail de voedinggewoonten geregistreerd van bijna
3 000 kinderen van 2 jaar. Een jaar later hebben ze de symptomen van astma opgespoord (64 kinderen met koemelkallergie werden uit de studie uitgesloten).
In tegenstelling tot wat voor volwassenen werd gerapporteerd, bleken groenten en fruit helemaal geen beschermende werking te hebben. Kinderen daarentegen die dagelijks volle melk dronken en/of boter aten vertoonden een geringere prevalentie van recent opgekomen astma (gediagnosticeerd binnen de laatste 12 maanden) dan kinderen die dat niet deden. Kinderen die dagelijks zuivelproducten en boter nuttigden hadden bovendien minder vaak een luidruchtige ademhaling in de loop van de voorgaande 12 maanden. Dagelijks verbruik van volkorenbrood ging eveneens gepaard met een lagere prevalentie van astma en luidruchtige ademhaling
Geen vroegtijdig dieet
De auteurs van dit onderzoek suggereren dat de samenstelling in vetzuren in de loop van de jonge kinderjaren het optreden van astma zou kunnen beïnvloeden. Die denkpiste werd al aangeroerd door vroegere onderzoeken waarin een verband werd geopperd tussen de prevalentie van astma, eczeem en allergische rhinitis in het westen enerzijds en de verminderde aanbreng van verzadigde vetzuren en de toename van de omega-6 vetzuren (plantaardige oliën en margarines), in het bijzonder van linoleenzuur, anderzijds.
Ook al zijn verdere onderzoeken nodig naar aanleiding van deze studie, toch pleiten de resultaten ervan niet in het voordeel van de trend om producten op basis van koemelk, vooral als ze vet zijn, alsmaar meer te bannen.
Nicolas Guggenbühl
Diëtist voedingsdeskundige
Bron :
Wijga AH et al. Thorax 2003;58:567-572. |