Een glas sinaasappelsap levert gemiddeld 100 mg vitamine C, hetzij 85 % van de aanbevolen dagelijkse aanbreng. Maar soms is er wel een verschil tussen wat in het glas zit en wat in het bloed terechtkomt…
Een glas is goed, twee glazen …is nog beter !
Spaanse en Amerikaanse vorsers hebben de biologische beschikbaarheid onderzocht van vitamine C (dat wil zeggen het gedeelte van de ingenomen vitamine C dat werkelijk beschikbaar is voor het lichaam) in sinaasappelsap en de invloed ervan op de concentraties in het bloed van vitamine C, alsook de antioxiderende kenmerken ervan, via bepaling van een marker van de oxidatie (8-epi-prostaglandine F2 (8-epi-PGF2)).
Gedurende 14 dagen hebben 6 mannen en 6 vrouwen 500 ml vers geperst sinaasappelsap gedronken wat overeenkomt met een gemiddelde aanbreng van 250 mg vitamine C per dag. Na inname van een enkele dosis de eerste dag werd het verbruik vervolgens verdeeld tussen twee consumpties, een glas 's morgens en een glas 's avonds. Bloedstalen werden afgenomen om het uur gedurende 6 uren de eerste, zevende en veertiende dag van het onderzoek.
Een politiek die vruchten afwerpt
In het begin van het onderzoek hadden de vrouwen een betere status van vitamine C dan de mannen (56,4 µmol/l tegenover 44,3 µmol/l), zoals ook al in andere studies werd aangetoond.
Logischerwijze lag ook de oxidatiemarker duidelijk hoger bij de mannen in vergelijking met het zwakke geslacht : 249,6 µmol/l tegenover177 µmol/l.
Vanaf de eerste dag werd het drinken van het sap gevolgd door een significante stijging van de concentratie vitamine C in het bloed na 3 uur bij beide seksen. Die verbetering hield aan gedurende heel het verloop van het onderzoek en betrof eveneens (nog meer bij rokers) de marker van de celoxidatie zoals aangetoond door de gemiddelde daling met 20 % van het 8-epi-PGF2 in het bloed van de vrijwilligers.
Is een glas sinaasappelsap goed voor de gezondheid? Het is in ieder geval duidelijk dat dergelijke dagelijkse gewoonte gevoelig het antioxidatief vermogen van het lichaam verhoogt en dat is goed voor de gezondheid van hart en slagaders en ook bij de strijd tegen kanker.
Nicolas Rousseau
Diëtist voedingsdeskundige
Ref. :
Sanchez-Moreno C et al. Am J Clin Nutr 2003;78 (3):454-460. |