Door Emmanuella Mollet en Nicolas Guggenbühl
News van :
10 December 2003
|
Cardiovasculaire aandoeningen zijn een gesel in onze industrielanden waar zij de eerste oorzaak van sterfte uitmaken. Diverse beïnvloedbare en niet beïnvloedbare risicofactoren zijn al goed gekend, met name leeftijd, geslacht, obesitas, diabetes, sedentair leven, roken, hypercholesterolemie… Maar meer en meer wordt de rol van het C-reactieve proteïne (CRP) aangehaald; dat is een plasmaeiwit dat een merker is voor inflammatie. In verschillende studies werd aangetoond dat een verhoogde concentratie van CRP gepaard gaat met een verhoogd risico op cardiovasculaire pathologie.
Ontstekingsmerker
Dat was voldoende om belangstelling te tonen voor voedingsaspecten die deze merker zouden kunnen beïnvloeden. In een nieuw onderzoek wordt een verband vermeld tussen voeding, meer bepaald voedingsvezels en vetten, en CRP. Die studie werd uitgevoerd gedurende een jaar bij 4 900 volwassen deelnemers aan de " National Health and Nutrition Examination Survey " (NHANES 99-00). De onderzoekers controleerden de dagelijks aanbreng in energie, eiwitten, koolhydraten, vezels, vetten (verzadigde, mono-onverzadigde en poly-onverzadigde) en cholesterol. Ze vergeleken de gegevens van de anamnese met die van de plasmawaarden van CRP. Resultaat: de calorische aanbreng, de eiwitten, koolhydraten en cholesterol vertonen geen correlatie met een risico op een verhoogde CRP. Een verhoogde vezelaanbreng daarentegen was duidelijk geassocieerd met een daling van dat risico. De mensen met het hoogste vezelverbruik hadden een risico op een verhoogde CRP dat 36 % lager was in vergelijking met hen die de minste vezels aten. De auteurs berekenden dat voor elke bijkomende gram vezels het risico op een verhoogd CRP met 2 % afnam. De consumptie van verzadigde vetten ging eveneens significant maar niet zo uitgesproken als bij de vezels gepaard met een verhoogde CRP.
In de marge van de cholesterol
Het belang van een gezonde voeding voor de preventie van cardiovasculaire aandoeningen is al lang gekend. Het zijn vooral de lipiden waarop gewoonlijk de nadruk wordt gelegd zowel wat betreft kwaliteit als kwantiteit. In verschillende onderzoeken werd al het bestaan vermeld van een beschermend effect van de vezels op het cardiovasculaire risico. Tot heden toe had de voornaamste denkpiste betrekking op hun eigenschap om de darmabsorptie van cholesterol in lichte mate te verminderen (in het bijzonder bij de oplosbare vezels zoals haver en psyllium).
Dit nieuwe onderzoek suggereert nu dat de vezels meer dan een troef hebben wat betreft " cardioprotectie ". Een reden te meer dus om nog meer volle granen, fruit, groenten en peulvruchten te eten.
Nicolas Guggenbühl,
diëtist voedingsdeskundige
en Emmanuella Mollet
Ref. :
King D. et al Am J Cardiol. 2003;92(11):1335-9 |