.
 

News 2003
<< previous next >>

Bonen uit de schaduw !

Bonen worden al te vaak vergeten maar toch hebben ze meer dan een troef. In een nieuwe onderzoeksstudie werd aangetoond dat ze een belangrijke bijdrage kunnen leveren bij de aanbreng van antioxidantia.

Door Emmanuella Mollet en Nicolas Guggenbühl

News van :
17 December 2003

het artikel drukken

Antioxidantia hebben nog nooit zoveel van zich doen spreken als nu. Die middelen omvatten gekende voedingsstoffen zoals bèta-caroteen, vitamines C en E of nog selenium, maar ook ontelbare bestanddelen zoals de carotenoïden en de polyfenolen. Ook al wordt vaak de nadruk gelegd op groenten en fruit als bron van antioxidantia, toch worden nu ook andere voedingsmiddelen zoals thee, cacao en rode wijn erkend als bron van polyfenolen. Peulvruchten worden daarbij al eens vergeten. Vroeger waren zij alom aanwezig op tafel maar nu zijn ze al te discreet geworden in de voeding van de moderne mens.

In een recent onderzoek werden de al te veel vergeten bonen terug in ere hersteld. De meest gekende variëteiten ervan zijn echte goudmijnen van antioxidantia…

Van donker naar …wit

De onderzoekers hebben de antioxiderende werking getest van 12 soorten bonen met bijzondere aandacht voor de flavonoïden. Het onderzoek toont aan dat het de anthocyanen zijn die deze antioxiderende werking verlenen aan de bonen. Onder de diverse soorten boontjes zijn de donkere het rijkst aan anthocyanen. En dat is niet verwonderlijk want de donkere kleur van gewassen houdt namelijk verband met de aanwezigheid van ….anthocyanen. Na de donkere komen de lichter gekleurde boontjes in afnemende orde van antioxiderende activiteit: de rode, bruine, gele en tenslotte de witte bonen. De auteurs schatten dat het gehalte aan anthocyanen van een portie van 100 g donkere boontjes ongeveer 10 keer zo groot is als die van een vergelijkbare portie oranje bonen.

Bonen net zoals ander peulvruchten hebben meer dan een troef. Die voedingsmiddelen zijn niet enkel rijk aan eiwitten maar ook aan vezels, samengestelde koolhydraten en tevens ijzer. Donkere bonen worden bij ons weinig gegeten maar vormen een ingrediënt van traditionele gerechten in andere landen zoals Brazilië, Mexico en China. Waarom eens geen exotische gastronomische reis maken?

Nicolas Guggenbühl,
diëtist voedingdeskundige
en Emmanuella Mollet

Ref :
J Agric Food Chem, december 2003

hoog van bladzijde

<< previous
next >>

Google

Web
H&F.be
 

© Health and Food est une publication de Sciences Today - Tous droits réservés