.
 

News 2004
<< previous next >>

Mislukking van vitamines tegen CVA

Is cardiovasculaire preventie door middel van vitaminen een utopie? Daar wijzen in ieder geval de resultaten op van een grootschalig klinisch onderzoek waarin de beloften niet bewaarheid werden wat betreft preventie van cerebrovasculaire accidenten.

Door Nicolas Rousseau

News van :
12 Februari 2004

het artikel drukken

In de loop van de laatste maanden hebben verschillende studies uitgewezen dat er een verband zou bestaan tussen hoge concentraties van homocysteïne, coronaire aandoeningen en het cerebrovasculair accident (CVA). Voor het neutraliseren van dat aminozuur, dat erg agressief is voor de slagaders, is een trio betrokken van vitamines van de B-groep: foliumzuur (B9), pyridoxine (B6) en cobalamine (B12). Vandaar de hypothese van bepaalde experts dat die vitaminen een rol zouden kunnen spelen bij de gezondheid van hart en bloedvaten.

Vorsers van de School voor Geneeskunde van de universiteit van Wake-Forest in de Verenigde Staten hebben in dat verband een grootschalig onderzoek gedaan over suppletie bij 3 680 volwassenen met antecedenten van CVA zonder restletsels. Gedurende 2 jaar namen vrijwilligers uit 56 Amerikaanse, Canadese en Schotse ziekenhuizen en artsenpraktijken een keer per dag een supplement dat ofwel hoog gedoseerd was in vitamines (25 mg B6 ; 0.4 mg B12 ; 2.5 mg B9), ofwel een lage concentratie bevatte (200 mcg B6 ; 6 mcg B12 ; 20 mcg B9).

Door de hoogst gedoseerde tabletten daalden de bloedgehalten van homocysteïne meer efficiënt (ook al bleef het verschil van 2 mcmol/l bescheiden) dan met de lichtere formule. Maar dat had geen effect op het risico op een tweede CVA. Het aantal patiënten met een tweede CVA verschilde niet tussen beide groepen: 8.1 % tegenover 8.4 %. Een nieuwe kaakslag voor de farmacologische doses ?

Geringe doses doeltreffender

De auteurs van de studie hebben evenwel een constante en graduele relatie waargenomen tussen het bloedgehalte van homocysteïne bij het begin van de studie en het resultaat na 2 jaar. Een daling met 3 mcmol/l van de concentraties van homocysteïne in het bloed bij mensen met de hoogste homocysteïnegehalten ging gepaard met een vermindering van het risico op CVA ( - 10 %), op coronaire aandoeningen (- 26 %) en op overlijden (- 16 %) in de groep met het laaggedoseerde supplement. Omgekeerd werd geen enkel significant effect vastgesteld met het hooggedoseerde preparaat…

De denkpiste van de vitaminen van de B-groep is dus niet definitief verlaten. Studies op lange termijn zijn nodig waarbij men zich nu vooral concentreert op mensen met een zeer hoge homocysteïnemie maar zeker met redelijke doses zoals die in onze voeding voorkomen.

Nicolas Rousseau
Diëtist voedingdeskundige

Ref. :
Toole JF et al. JAMA 2004 ;291 :523

hoog van bladzijde

<< previous

Google

Web
H&F.be
 

© Health and Food est une publication de Sciences Today - Tous droits réservés