Het verbeteren van de voeding van dieren met als doel de gezondheid van de mens te bevorderen staat op het goede spoor. Dat is bijvoorbeeld het geval met het wijzigen van de vetzuursamenstelling (minder verzadigde, meer onverzadigde waaronder de kostbare omega-3) in melk, vlees,….van dieren met in hun rantsoen lijnzaadjes. Het veranderen van het voedingsregime van dieren met als doel de pollutie te doen afnemen staat nog in de kinderschoenen, ook al is er reeds jaren een groene golf – met name met de bio-eetwaren.
Een voorbeeld van wat een nieuw credo zou kunnen zijn, het “ecologische” voeder, betreft het varken. De varkensteelt brengt een enorme ammoniakproductie met zich mee, een irriterend gas dat een rol speelt bij bepaalde aandoeningen zoals astma en chronische bronchitis, bij telers en dieren. En ook onze goede oude aarde lijdt eronder want het draagt bij tot de eutrofisatie van het watermilieu (met een verstoring van het evenwicht tussen de verschillende levende soorten) en het verzuren van de regen. Meer dan 90 % van de ammoniakuitstoot wordt veroorzaakt door de landbouw, vooral dan de veeteelt.
Verminderd uitstoot
Het verband tussen de dierenvoeding en ammoniak dat erdoor veroorzaakt wordt, wordt gevormd door de eiwitten, die de bron zijn van stikstof. In haar thesis in het kader van een programma “Groene varkenskweek”, heeft Stéphanie Portejoie (Cemagref) de impact bestudeerd op het milieu van diverse regimes met een verschillend eiwitgehalte. De resultaten wijzen uit dat door het eiwitgehalte in een regime te verminderen van 20 % eiwitten naar 12 % de ammoniakuitstoot met 65 % afneemt. Bovendien is de mest van de varkens dan minder volumineus en van betere kwaliteit. Belangrijk detail: de groei van de dieren wordt er niet door beïnvloed (dat zou wel het geval zijn als het regime minder dan 12 % proteïnen zou bevatten).
Dat zou dus de voorbode kunnen zijn van varkensvlees en afgeleide producten met een groen tintje. Maar ook al vermindert dan de ammoniakproductie, toch moeten we erkennen dat op dat punt de vegetariërs nog een handje voor hebben!
Nicolas Guggenbühl
Diëtist Voedingsdeskundige |